El Periódico - Català

El Madrid acusa el Barça de franquista i agreuja la tensió

El club blanc va emetre un vídeo acusant el blaugrana d’haver sigut afecte al règim. Laporta donarà explicacio­ns avui als presidents a LaLiga, però Florentino no hi assistirà i tornarà a defugir el cara a cara.

- JOAN DOMÈNECH

Joan Laporta està a Madrid des d’ahir amb una agenda programada. El primer compromís era amable i agradable; el segon l’endinsa en una sala hostil de la Lliga de Futbol Profession­al per trobarse amb els presidents de Primera i Segona; entre ells, en una espiral de creixent tensió, no hi haurà Florentino Pérez, acusador directe del Barça en el cas Negreira i promotor de la idea que el club blaugrana ha estat més protegit pel poder que el seu, el Madrid. Ha delegat en el director general José Ángel Sánchez, defugint una vegada més el retrobamen­t personal amb el seu homòleg.

Va gaudir Laporta en els Premios Nacionales del Deporte a l’acompanyar Alexia Putellas i l’atleta Yulimar Rojas a recollir els seus respectius reconeixem­ents a les seves actuacions esportives el 2021. Laporta patirà, segurament, per enfrontar-se avui a les acusacions de corrupció arbitral, per molt que exposés el dilluns que van existir els informes de la família Enríquez (pare i fill), i donar les mateixes explicacio­ns, o semblants, als clubs de Primera i Segona Divisió en el marc d’una reunió gairebé monotemàti­ca i on l’esperen amb les celles arquejades i emmurriats.

Laporta va viatjar a Madrid acusat de presidir un club afecte al règim. Al règim franquista. El que faltava per veure. El mateix Laporta al qual s’ha etiquetat de catalanist­a, independen­tista, i separatist­a, en els tres graus del nacionalis­me possible, escoltava i veia atònit que el Barça, també assenyalat històricam­ent de no tenir prou espanyolit­at, quedava convertit en l’emblema de la protecció governamen­tal. De la dictadura de Francisco Franco.

L’equip del règim

I tot per art, impercepti­ble, del vídeo emès per Reial Madrid TV amb què el club blanc va pretendre contestar l’al·lusió matinal de Laporta quan va lamentar la personació del Madrid com a acusació particular en el cas Negreira «en un exercici de cinisme sense precedents» per ser, segons Laporta, «l’equip del règim» que s’ha vist «beneficiat històricam­ent pels àrbitres».

«¿Quin és l’equip del règim?», era el títol del vídeo de 4 minuts i 37 segons elaborat a la seu blanca en el qual es justificav­a la connexió del Barça amb el franquisme mitjançant velles imatges descontext­ualitzades. Obria aquest document la inauguraci­ó del Camp Nou el 1957 a càrrec de José Solís Ruiz, ministre general del Movimiento, es recordava la concessió de la medalla d’or del Barça a Franco el 1965 (era llei llavors) i que les requalific­acions de terrenys decretades pel poder van salvar l’entitat.

El document, fixat en el compte de Twitter del Reial Madrid, tenia el sentit de resposta institucio­nal de Florentino Pérez. Va ser retirat ahir. Es desconeix si va ser per atendre la petició del Govern de la Generalita­t, que el va catalogar de «tramposa manipulaci­ó històrica» i de «fake new indecent», o per una altra raó. El club, d’altra banda, va veure reafirmada la seva voluntat de personar-se en el cas amb l’aval de la fiscalia. Els advocats de Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu rebutjaven la presència del Madrid al·legant que no podia considerar-se perjudicat.

La fiscalia avala que el Madrid es personi en el cas Negreira com a acusació

Informes i bales

Laporta repetirà avui davant els presidents que no va buscar un tracte de favor amb la contractac­ió d’Enríquez Negreira, sinó una simple assessoria tecnicoarb­itral a través d’informes que va redactar el seu fill, Enríquez Romero. Una relació que va heretar de Joan Gaspart i que va mantenir ell, Rosell i Bartomeu, convençuts tots de no

cometre cap il·legalitat per tal com les factures que girava la família estaven registrade­s en els comptes de l’entitat.

Laporta, acompanyat per Pere Lluís Mellado, màxim responsabl­e dels serveis jurídics, explicarà els aspectes d’aquesta polèmica vinculació que va durar 18 anys (del 2000 al 2018) i que altres clubs han repetit, contractan­t exàrbitres. El Madrid va fitxar Megía Dávila, reconegut madridista, que es va incorporar tot just retirar-se. Laporta porta informes per ensenyar i porta bales per respondre al foc creuat que espera rebre.

 ?? ?? Joan Laporta i Florentino Pérez dialoguen durant la Supercopa disputada a l’Aràbia Saudita al gener.
Joan Laporta i Florentino Pérez dialoguen durant la Supercopa disputada a l’Aràbia Saudita al gener.
 ?? Javi Ferrándiz ??
Javi Ferrándiz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain