El Periódico - Català

L’IPC es desacceler­a a l’eurozona al 6,9% però el cistell de consum puja

▶ La taxa subjacent escala fins a un nou rècord, el 5,7%, segons dades d’Eurostat

- EL PERIÓDICO

Una de freda i una de calenta. La taxa d’inflació interanual de l’eurozona es va desacceler­ar al març fins al 6,9%, davant la pujada de preus del 8,5% del mes anterior com a conseqüènc­ia de la caiguda dels preus de l’energia. No obstant, segons les dades de l’oficina estadístic­a comunitàri­a, Eurostat, la taxa subjacent, que exclou l’efecte d’energia i aliments, i és la més estructura­l perquè afecta per exemple el cistell de consum, va escalar a un nou rècord del 5,7%. És un efecte similar al registrat a Espanya, on la taxa general es va frenar fins al 3,3%, davant un nivell general de preus dels aliments situat en el 16,5%.

Igual com en l’eurozona, la taxa d’inflació interanual de la Unió Europea (UE) es va moderar al març al 8,3% des del 9,9% del febrer. D’aquesta manera, les taxes de la zona euro i per al conjunt dels Vint-i-set acumulen cinc mesos consecutiu­s de desacceler­ació, situant-se en el seu nivell més baix des del febrer del 2022, abans de l’impacte de la invasió russa d’Ucraïna, en el cas del bloc de l’euro, i des de l’abril del 2022 per a la UE. El març del 2023, els preus de l’energia a l’eurozona van registrar una baixada interanual del 0,9%, després de la pujada del 13,7% del mes anterior, reflectint l’efecte esglaó relacionat amb el fort encariment dels preus energètics observat el març de l’any passat arran de la invasió d’Ucraïna i la imposició de sancions a Rússia.

Aliments

No obstant, els preus dels aliments a la zona euro van tornar a accelerar-se al març, amb una alça del 14,7%, davant el 13,9% interanual del febrer, mentre que els serveis també es van encarir més, amb una pujada del 5,1%, tres dècimes superior a la del mes anterior. Per contra, els béns industrial­s no energètics van frenar la seva pujada al 6,6%, davant el 6,8% del febrer.

D’aquesta manera, a l’excloure del càlcul l’impacte de l’energia, la taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar al març en el 7,9%, davant el 7,8% del febrer.

Els preus dels aliments a la zona euro es van tornar a accelerar al març, amb una alça del 14,7%

Així mateix, al deixar fora també l’efecte dels preus dels aliments frescos, l’alcohol i el tabac, la taxa d’inflació subjacent de la zona euro va escalar el 5,7% des del 5,6% del mes anterior, el seu nivell més alt de tota la sèrie històrica. Entre els Vint-iset, les menors pujades de preus, mesures amb l’IPC harmonitza­t, que és el que s’utilitza per comparar, respecte del mateix mes de l’any anterior es van registrar a Luxemburg (2,9%), Espanya (3,1%) i els Països Baixos (4,5%), mentre que les pujades més intenses van correspond­re a Hongria (25,6%), Letònia (17,2%) i Txèquia (16,5%). D’aquesta manera, el diferencia­l del preus favorable a Espanya respecte de la zona euro es va ampliar al març a 3,8 punts percentual­s, davant els 2,5 del mes anterior.

 ?? Manu Mitru ?? Parada de fruites i verdures al mercat del Ninot de Barcelona.
Manu Mitru Parada de fruites i verdures al mercat del Ninot de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain