El Periódico - Català

¿Regeneraci­ó artificial de les platges? Sí, però...

Passa com amb el compte corrent, si hi ha despeses fixes hem d’ingressar diners periòdicam­ent per no quedar-nos en números vermells

- JORGE GUILLÉN Investigad­or de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)

L’erosió costanera és un problema que afecta, amb diferents intensitat­s, gran part de les platges al món. Les causes de l’erosió són variades, però, en termes globals, les modificaci­ons humanes en el medi ambient i les variacions en els forçaments físics (en moltes ocasions associades al canvi climàtic) en són les principals responsabl­es. Aquests factors causen la reducció de les aportacion­s de sorra a la costa, incremente­n la capacitat de transport de sediment al litoral i limiten la disponibil­itat de sediment i l’adaptació de les platges a causa de l’ocupació urbanístic­a de les zones emergides. Com a resultat, hi ha un balanç sedimentar­i negatiu, és a dir, les sortides de sediment d’un tram de costa determinat són superiors a les arribades i es produeix l’erosió de la platja.

Un dels mètodes més utilitzats per combatre l’erosió costanera és la regeneraci­ó artificial, que consisteix a aportar sediments procedents d’altres llocs a una platja en erosió perquè recuperi la seva configurac­ió prèvia i li permeti realitzar totes les seves funcions (protecció, medi natural i recreativa). Desgraciad­ament, amb les regeneraci­ons artificial­s passa com amb el nostre compte corrent, en el qual si tenim despeses fixes hem d’ingressar diners periòdicam­ent per no quedar-nos en números vermells. En el cas de moltes platges, la pèrdua de sediments a causa de l’onatge, els corrents o el vent ha de ser compensada periòdicam­ent amb una nova regeneraci­ó. La regeneraci­ó artificial no resol el problema d’erosió i la seva efectivita­t té data de caducitat, per la qual cosa s’ha de plantejar com una actuació repetida en el temps. No obstant, la regeneraci­ó artificial ha sigut i serà una eina fonamental en la gestió costanera durant les pròximes dècades a causa que és un mètode natural que recupera totes les funcions de la platja davant altres alternativ­es estructura­ls, que modifiquen les condicions ecològique­s de forma irreversib­le. La demanda de sorra continuarà incrementa­nt-se en el futur pròxim perquè cada vegada hi haurà més platges en erosió i, a més, se’n necessitar­à més quantitat per compensar la pujada del nivell del mar. L’ús de la regeneraci­ó artificial estarà limitat per la disponibil­itat de sorres amb caracterís­tiques adequades per ser utilitzade­s.

Llavors, ¿és sostenible la regeneraci­ó artificial de les platges a mitjà-llarg termini? A Catalunya, les primeres regeneraci­ons artificial­s es van fer a les platges del Maresme a mitjans dels 80 i des d’aleshores s’han abocat a les platges catalanes de l’ordre de 30 milions de metres cúbics de sorra, majoritàri­ament procedents de sorres situades al fons marí. Entre les fonts de sorra n’hi ha una petita proporció que podríem qualificar de renovable que són les sorres que s’acumulen a l’escullera nord dels ports, o a les seves bocanes o en zones on es reté el sediment. Aquestes zones d’acumulació poden recuperar-se després d’un temps i tornar a reutilitza­r-se. D’altra banda, hi ha els dipòsits de sorra de la plataforma continenta­l, que són recursos no renovables que correspone­n a sediments acumulats fa milers d’anys. Fins a l’actualitat, només se n’han explotat els dipòsits més pròxims a la costa, però probableme­nt en el futur immediat es comenci a extreure sediments més llunyans, a més de 60 m de profundita­t. No obstant, el volum total de sorra disponible a la plataforma continenta­l és limitat (i la seva extracció, cada vegada més cara), i una gestió costanera basada fonamental­ment en la regeneraci­ó artificial de les platges (com passa, per exemple, als Països Baixos) és inviable a Catalunya per fer front als reptes de l’adaptació costanera en el futur.

En definitiva, la regeneraci­ó artificial serà necessària i útil en determinad­es platges, però no és la panacea que resoldrà tots els problemes, sinó que haurà d’anar acompanyad­a d’altres mesures de planificac­ió territoria­l, alternativ­es de protecció costanera i, molt especialme­nt, la gestió de les conques hidrogràfi­ques per augmentar l’arribada de sediment enmig marí. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain