El Periódico - Català

Almenys 85 morts al Iemen per una estampida en un repartimen­t benèfic

▶ La tragèdia va tenir lloc a Sanà durant la distribuci­ó d’una ajuda de vuit dòlars pel Ramadà ▶ El Govern en culpa els houthis, que controlen la capital

-

Almenys 85 persones van morir i centenars van resultar ferides en una estampida desencaden­ada a la capital del Iemen durant el repartimen­t d’una ajuda de vuit dòlars amb motiu de la festa del Ramadà, va informar l’agència France Presse. La nació més pobra de la península Aràbiga es troba colpejada per una llarga guerra que enfronta els rebels houthis recolzats per l’Iran i el Govern avalat per una coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita.

Tres persones van ser detingudes a Sanà per la seva possible implicació en la tragèdia, que va tenir lloc dimecres a la nit. La notícia es va conèixer ahir a la matinada, quan van començar a difondre’s imatges de gent atrapada i les autoritats van començar a fer un balanç de les víctimes.

Vuit anys en guerra

El Govern iemenita va culpar ahir els rebels houthis de l’incident. «La responsabi­litat per la massacre de Sanà en un dels centres de distribuci­ó d’ajuda pertanyent a un comerciant recau sobre els que van saquejar el tresor públic i les reserves públiques de l’Estat i van suspendre el pagament de salaris fa vuit anys», va dir a Twitter el ministre d’Informació, Muamar al-Eryani. Els houthis controlen Sanà des que es va iniciar la guerra, el 2014.

Segons va remarcar el titular d’Informació iemenita, després de gairebé una dècada de gestió dels rebels a la capital, el sector privat ha sigut «desbaratat» i «desenes de milers de persones» s’han quedat sense feina, «i per tant sense cap font d’ingressos per mantenir les seves famílies».

Un responsabl­e houthi de seguretat va informar que almenys 85 persones havien mort i més de 322 havien resultat ferides en els fets esdevingut­s al districte de Bab al-Iemen de la capital. «Hi ha dones i nens entre els morts», va declarar a France Presse sota anonimat, ja que no està autoritzat a parlar amb els mitjans de comunicaci­ó. Una font mèdica va confirmar el fatídic balanç.

Segons van explicar a l’agència Efe testimonis i veïns del barri, l’estampida es va produir després dels trets llançats a l’aire d’uns homes armats per dispersar la multitud que es trobava al pati d’una escola del centre històric de Sanà per rebre un xec de 5.000 rials iemenites (l’equivalent a uns vuit dòlars al mercat paral·lel). L’esdevenime­nt

benèfic estava organitzat per un destacat home de negocis, identifica­t com a Mohamed al Kaboos, segons les mateixes fonts.

El portaveu del Ministeri de l’Interior houthi, general Abdul Khaliq al-Ajri, va qualificar els fets de la capital com un «tràgic i dolorós accident en què desenes de persones van morir a causa d’una estampida de ciutadans durant la distribuci­ó aleatòria de sumes de diners per part d’alguns comerciant­s sense coordinaci­ó amb el Ministeri de l’Interior», va informar l’agència de notícies iemenita dels insurgents, Saba.

Les autoritats egípcies i l’enviat de l’ONU per al Iemen, Hans Grundberg, van expressar ahir la seva commoció. «Tota la meva oficina i jo estem profundame­nt dolguts i entristits (...) les meves més sinceres condolence­s a tots els iemenites afligits avui, i desitjo als ferits una ràpida recuperaci­ó», va dir Grundberg en el seu compte oficial a Twitter.

Una postura similar va expressar el Ministeri d’Exteriors d’Egipte, al mostrar la seva «total solidarita­t amb el poble i el Govern del Iemen en aquesta dolorosa circumstàn­cia», segons un comunicat oficial.

La capital iemenita està controlada pels rebels recolzats per l’Iran des del 2014, quan va començar un conflicte que va obligar el Govern iemenita reconegut internacio­nalment a exiliar-se a Aden, al sud del país. ■

Els fets, amb més de 300 ferits, es van produir després d’uns trets a l’aire per dispersar la multitud

 ?? Reuters ?? Imatge d’un vídeo que va recollir l’accident a la capital iemenita, Sanà.
Reuters Imatge d’un vídeo que va recollir l’accident a la capital iemenita, Sanà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain