El Periódico - Català

Un conflicte enquistat

El país pateix les conseqüènc­ies del xoc oblidat per Occident entre el Govern avalat per l’Aràbia Saudita i els rebels houthis recolzats per l’Iran.

- MONTSE MARTÍNEZ

El conflicte al Iemen, enquistat i oblidat per Occident, ha sumit el país en una de les crisis humanitàri­es més greus del món. Els iemenites passen gana mentre els dos bàndols –el Govern avalat per l’Aràbia Saudita i els rebels houthis, per l’Iran– són peces d’uns escacs geopolític­s que van més enllà de les seves fronteres. Aquestes són les claus de la guerra al país del Pròxim Orient.

EL GERMEN DEL XOC. El 2011, el Iemen va viure la seva particular Primavera Àrab i el seu president, el dictatoria­l Ali Abdullah Saleh, es va veure obligat a cedir el poder al número dos, Abd Rabbuh Mansur Hadi. La debilitat del mandatari va ser aprofitada per la minoria rebel houthi. Formalment conegut com a Ansar Allah (Partidaris de Déu), el grup va defensar la minoria musulmana xiïta zaidita del Iemen. El 2014, els rebels van aconseguir el control de la província de Saada, al nord, i després van ocupar la capital, Sanà, i van obligar Hadi a fugir a l’estranger. El conflicte va superar les fronteres del país i l’Aràbia Saudita lidera una coalició, amb els EUA, el Regne Unit i França, contra els rebels.

L’ARÀBIA SAUDITA DAVANT

L’IRAN. L’agost del 2015, les tropes terrestres de la coalició van desembarca­r a la ciutat portuària d’Aden i van expulsar els houthis del sud del Iemen. Però no van poder desallotja­r-los de Sanà ni del nord del país. El Govern oficial del Iemen es va establir a la ciutat d’Aden, mentre que el president fugit es mantenia a l’Aràbia Saudita. Els houthis es van aliar amb Ali Abdullah Saleh per governar la zona sota el seu control. No obstant, el desembre del 2017, Saleh, que va trencar amb els houthis, va ser assassinat i els rebels van derrotar les seves forces. El 2018, els lleials a Saleh es van unir a la coalició liderada per l’Aràbia Saudita. Junts, van llançar una gran ofensiva contra els houthis per recuperar la ciutat d’Hodeida, al mar Roig. Després de sis mesos, les dues parts van acordar una treva a la ciutat.

ACOSTAMENT­S TÍMIDS. L’abril del 2022, l’ONU va negociar un alto el foc entre la coalició liderada per l’Aràbia Saudita i els rebels houthis, tot i que les parts no van aconseguir renovar-lo sis mesos després. Recentment, han acordat intercanvi­ar uns 900 presoners com a mesura de confiança que s’espera que pugui conduir a un alto el foc permanent.

XIFRES ALARMANTS. Les Nacions Unides no ha dubtat a qualificar la crisi humanitàri­a al Iemen com la pitjor del món: 4,5 milions de persones, una de cada set, han sigut desplaçade­s de les seves llars i 24,1 milions de persones, el 80% de la població, necessiten ajuda humanitàri­a internacio­nal. Uns sis milions de persones al Iemen viuen al caire de la fam. A principis de l’any passat, el conflicte al Iemen havia causat més de 377.000 morts. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain