El Periódico - Català

França eleva la cassolada a símbol

Macron intenta girar full a la reforma de les pensions, però les esbroncade­s i manifestac­ions es repeteixen en les seves aparicions públiques.

- ENRIC BONET

Primer van ser les manifestac­ions multitudin­àries, després els contenidor­s d’escombrari­es en flames i ara les cassolades. Aquest clàssic del repertori contestata­ri s’ha convertit en el nou símbol a França de les protestes contra el Govern d’Emmanuel Macron i la impopular pujada de l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys (amb 43 anys cotitzats per rebre una pensió completa). Després de la promulgaci­ó el cap de setmana passat de la reforma de les pensions, el dirigent centrista intenta girar full d’una de les pitjors crisis de la seva presidènci­a. Els sindicats, no obstant, no semblen disposats a abaixar els braços i van acompanyar el president a cop de cassola en els seus diferents desplaçame­nts aquesta setmana.

Malgrat tres mesos de protestes molt freqüentad­es –les més massives en aquest segle XXI al bulliciós país veí–, Macron es manté inflexible. Va pronunciar un discurs televisiu dilluns des de l’Elisi sense que hi hagués pràcticame­nt cap anunci ni canvi significat­iu en les seves polítiques. En aquesta intervenci­ó, va parlar de «100 dies d’apaivagame­nt i acció». Aquest període destinat a recuperar la calma ha començat agitat. El col·lectiu altermundi­alista Attac va convocar cassolades en prop de 300 localitats dilluns a la mateixa hora en què parlava el president. Des d’aleshores, aquest tipus de protestes i esbroncade­s contra Macron i alguns dels seus ministres es repeteixen per mostrar que el pols per les pensions està lluny d’haver-se acabat.

Llançament d’ous

Després d’una primera visita agitada dimecres a Alsàcia (nordest), Macron es va enfrontar de nou ahir a una manifestac­ió durant la seva visita a un institut a la localitat de Ganges, al sud-est del país. Més de 1.000 persones es van concentrar en aquest poble de menys de 4.000 habitants. Esbroncade­s, cassolada, llançament­s d’ous i patates contra els antiavalot­s, empentes entre policies i manifestan­ts que volien sobrepassa­r un cordó policial i tall de llum al centre de secundària que va visitar el president per part dels treballado­rs de l’elèctrica EDF. Va ser la carta de benvinguda en aquest segon desplaçame­nt. I això que aquesta vegada els cops a les cassoles van ser menys sorollosos.

De fet, la prefectura (equivalent de la delegació del Govern) va prohibir els «dispositiu­s portables sonors», entre ells, les cassoles. Els antiavalot­s van requisar aquests estris de cuina en els seus controls a l’entrada del poble. Una decisió durament criticada pels detractors de Macron. «¿Es pot sortir d’una crisi democràtic­a prohibint les cassoles?», es va preguntar a Twitter la diputada ecologista Sandrine Rousseau.

«Les cassoles i els ous només serveixen per cuinar», va assegurar Macron des de l’institut de Ganges, on va anunciar un augment d’entre 100 i 230 euros del salari dels professors, una pujada considerab­le, però inferior al 10% promès fa un any durant la campanya presidenci­al. Dimecres, ja havia deixat clar als manifestan­ts que, per molt fort que piquin, ell no cedirà: «Les cassoles no serveixen per fer avançar el país». «No dimitiré, això no passarà. Haureu d’esperar fins al 2027», va afegir ahir a la tarda, després de ser interpel·lat per una francesa, durant un passeig sorpresa i que va resultar més plàcid pel poble de Pérols.

Curiosa la picada d’ullet de la història a l’objecte de moda aquesta setmana al país veí. Tot i que les cassolades solen associarse a les protestes de l’Amèrica Llatina o Espanya –des dels indignats l’any 2011 fins als independen­tistes (i els unionistes) el 2017 a Catalunya–, aquesta forma de protesta va començar en la dècada de 1830 a França contra la monarquia de Juliol, del rei Lluís Felip. Macron, mentrestan­t, es manté inflexible davant les manifestac­ions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain