El Periódico - Català

Joan Carles I compleix amb la discreció que instava la Zarzuela

▶ La cautela en aquesta segona visita a Sanxenxo impedeix fins i tot saber si el rei emèrit anirà a una altra ciutat abans de marxar d’Espanya

- PILAR SANTOS

En el cara a cara que van tenir al Palau de Zarzuela el maig de l’any passat, Felip VI va fer saber al seu pare la seva incomodita­t amb la seva primera estada a Espanya. L’actual Rei ho reconeixia amb llenguatge diplomàtic en el comunicat que va llançar la Zarzuela al final de la jornada. Els dos reis, assenyalav­a el text, havien tingut «un temps ampli de conversa» en què van parlar de «qüestions familiars, així com sobre diferents esdevenime­nts i les seves conseqüènc­ies en la societat espanyola» des que l’emèrit s’havia traslladat a viure a Abu Dhabi (agost del 2020).

El tarannà de Felip VI és molt diferent del del seu pare, molt més prudent, seriós i responsabl­e, segons diverses persones que han treballat a la Casa del Rei. En aquests 11 mesos que han passat entre la primera visita i la d’aquesta setmana, la relació entre ells no ha millorat gens i aquest nou desplaçame­nt es va començar a gestar amb la mateixa descoordin­ació i la mateixa sensació de descontrol que el del 2022.

No obstant, quan es va activar el viatge, amb la primera etapa a Londres, es va detectar una disposició nova per part de Joan Carles I i el seu entorn. Els amics que habitualme­nt informaven dels seus moviments i els seus desitjos guardaven silenci. La prudència sembla ser la nova norma. Tant és així que aquestes fonts del seu entorn no han concretat aquestes últimes jornades com serà la resta de setmana i tampoc han aclarit si l’emèrit fa alguna altra escala a Espanya abans de tornar a Abu Dhabi. El 2022 sí que va passar per Madrid abans de tornar per veure la família.

I ell mateix, a l’arribar a l’aeroport de Vigo, a la casa de Pedro Campos (que l’acull a casa seva a Sanxenxo) o al port esportiu ahir, va preferir no parlar ni concedir cap resposta a la premsa. Aquesta actitud més discreta és una petició que la Zarzuela ha traslladat aquests mesos a alguns dels amics que envolten i omplen la vida de l’emèrit des del seu autoexili el 2020.

Ahir Joan Carles I va complir el seu desig de navegar en el Bribón. A dos quarts de dotze va arribar al Reial Club Nàutic. L’emèrit es va entrenar durant diverses hores amb els seus companys de tripulació, de cara a la regata d’aquest cap de setmana i també arribar en forma a l’estiu. Tenen planejat revalidar el títol mundial en la categoria 6m, que es disputarà al setembre a l’illa de Wight (Regne Unit).

A l’arribar al club nàutic, no hi va haver moments per fotografia­r-se ni per saludar la premsa, que estava fent guàrdia al passeig del port des de ben d’hora. L’excap d’Estat està mantenint el perfil baix que ha assumit en aquest segon viatge a Espanya, tot i que de vegades sembli que la seva ‘campechaní­a’ pugui trencar el nou estil en qualsevol moment.

Ajuda per caminar

Al club, fins a arribar al pantalà, es van poder veure els problemes de mobilitat que té des de fa anys. Va necessitar l’ajuda dels escortes i els companys de tripulació. En algun moment va perdre l’equilibri, però va ser subjectat per les persones que l’envoltaven.

L’actual Rei i el seu pare mantenen una relació personal escassa i tibant. Les seves dues últimes trobades s’han degut a l’assistènci­a a funerals (Isabel II i Constantí de Grècia). Un dels reptes de l’actual monarca és reconduir aquesta situació. La sortida d’Espanya de Joan Carles I, després de conèixer-se la fortuna oculta que tenia a l’estranger, s’ha convertit en un problema cada vegada que vol tornar per disfrutar dels amics i les regates.

La Guàrdia Civil a Castella i Lleó ha decidit reforçar els seus controls interns arran de la investigac­ió judicial sobre suposats delictes a les obres de les casernes de la Benemèrita i, en una directriu de la Comandànci­a d’Àvila a què ha tingut accés aquest diari, ha ordenat que a partir d’ara es facin fotografie­s abans i després de totes les obres que es realitzin a les dependènci­es dels aquarteram­ents de la província per comprovar que efectivame­nt s’han portat a terme. Una ordre que, a més, no s’ha circumscri­t únicament a l’epicentre del cas, sinó que s’ha estès a tota la comunitat autònoma.

La investigac­ió està pendent que s’efectuïn les pericials que determinin si les reparacion­s i treballs de pintura contractad­es amb l’empresari Ángel Ramón Tejera de León en 13 comandànci­es repartides per tot Espanya es correspone­n amb el que es va pagar.

Per intentar evitar que es repeteixi un cas similar, i d’acord amb aquesta comunicaci­ó interna a què ha tingut accés aquest diari, un dels alts caps de la Comandànci­a de la Guàrdia Civil d’Àvila va enviar un correu el passat 22 de març als aquarteram­ents

La Benemèrita, en canvi, assegura no tenir constància de si és una decisió que també s’hagi pres en altres zones, com es coneix els diferents òrgans de coordinaci­ó autonòmica de la Guàrdia Civil, ni quan va començar a aplicar-se, però sí que confirma que la investigac­ió en curs és el detonant a fi de millorar els processos de control intern.

EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, que va ser el primer mitjà a informar en exclusiva sobre aquest cas, ha pogut confirmar que el correu és del passat 22 de març del 2023, tan sols tres setmanes després que es publiqués la primera informació al respecte.

L’excap d’Estat va sortir a navegar amb la tripulació del ‘Bribón’ el seu segon dia a Galícia

 ?? Lavandeira Jr. /Efe ?? El rei emèrit Joan Carles I, ahir a bord del ‘Bribón’, tornant al club nàutic de Sanxenxo.
Lavandeira Jr. /Efe El rei emèrit Joan Carles I, ahir a bord del ‘Bribón’, tornant al club nàutic de Sanxenxo.
 ?? Efe ?? Comandànci­a de la Guàrdia Civil d’Àlaba.
Efe Comandànci­a de la Guàrdia Civil d’Àlaba.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain