El Periódico - Català

El Govern suma dues reprovacio­ns en només sis mesos

▶ Només ERC defensa Campuzano per la polèmica de la residència a Santa Coloma

- SARA GONZÁLEZ

Dos consellers reprovats en sis mesos. És el balanç d’un Govern, el de Pere Aragonès, que paga al Parlament la seva minoria, una debilitat que se suma a una campanya electoral que converteix en matèria incendiabl­e qualsevol ensopegada. És el que ha passat amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ahir va topar amb el rebuig de la majoria del Parlament, que li critica haver vinculat la construcci­ó d’una residència a Santa Coloma de Gramenet amb la victòria d’ERC en un vídeo amb el candidat Gabriel Rufián.

La reprovació, promoguda tant pel PSC com per Junts, va obtenir el suport de totes les forces de l’oposició, amb la qual cosa els republican­s es van quedar sols defensant que el dirigent no va supeditar el projecte a una alcaldia d’ERC. Els impulsors de les dues mocions van retreure a Campuzano que vinculés la «creació d’una segona residència pública al municipi als resultats electorals», fet que entenen com un ús inapropiat del seu càrrec.

A més, els grups van recriminar al conseller que no s’afanyés a comparèixe­r per donar explicacio­ns. De fet, té previst que sigui dilluns vinent, 24 d’abril, més d’un mes després que saltés la polèmica, quan s’exposi en comissió per donar els seus arguments.

Més enllà de la censura a aquest episodi, el Parlament també va exigir al Govern que en un termini de dos mesos faci les modificaci­ons de crèdit necessàrie­s en els pressupost­os d’aquest mateix any –pactats per ERC, el PSC i els Comuns– perquè aquesta residència es pugui construir. Així va reclamar que es fes la mateixa alcaldessa del municipi, la socialista Núria Parlón, que va qualificar de «promesa electorali­sta» el vídeo dels republican­s i que ahir va recriminar a Rufián les seves «mentides» i la seva «mala fe» amb aquest assumpte. A més a més, l’oposició va instar l’Executiu de Pere Aragonès a presentar en un termini de tres mesos una planificac­ió territoria­l de la construcci­ó de noves residèncie­s i centres de dia públics per a persones grans i persones amb discapacit­at en terrenys municipals cedits a la Generalita­t. Justament la setmana que ve Campuzano té previst explicar les previsions de places concertade­s amb els ajuntament­s.

Falta de complicita­t

Els republican­s van criticar que la reprovació estigui motivada per la proximitat de les eleccions municipals, mentre que des del PSC es va definir com a «impròpia i greu» l’actuació del conseller per «repartir residèncie­s segons el color polític del municipi». Des de Junts també van carregar contra l’actitud «inacceptab­le» que suposa «hipotecar equipament­s bàsics a resultats electorals». Tant socialiste­s com convergent­s van lamentar que el Govern no teixeixi complicita­ts amb l’oposició malgrat la seva minoria.

Més enllà del cas de Campuzano, el Parlament de Catalunya ja va reprovar el novembre passat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per la criticada reestructu­ració de la cúpula dels Mossos d’Esquadra.

 ?? Mariona Puig / ACN ?? Carles Campuzano, conseller de Drets Socials.
Mariona Puig / ACN Carles Campuzano, conseller de Drets Socials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain