El Periódico - Català

Els sindicats amenacen amb una onada de vagues si no hi ha pacte salarial

▶ «La CEOE ha de sentir l’alè dels carrers», adverteix el secretari general de la UGT ▶ Blindar el poder adquisitiu dels salaris en el sector privat és la gran assignatur­a pendent de les centrals

- GABRIEL UBIETO

CCOO i la UGT amenacen amb trencar la pau social que fins ara –i a diferència d’altres punts d’Europa– ha imperat a Espanya. A les portes del Primer de Maig, els sindicats amb representa­ció majoritàri­a han cridat els seus a mobilitzar-se. Si la patronal no s’avé «en les pròximes setmanes» a arribar a un acord salarial que guiï els increments retributiu­s per als pròxims anys, les centrals diuen que forçaran vagues i conflictes en els més de 1.000 convenis col·lectius pendents de negociar aquest 2023, després que l’any 2022 tanqués amb el retrocés més gran en el poder de compra dels ciutadans des del 1985, degut, entre altres coses, als efectes de la inflació i als elevats preus de l’energia i les matèries primeres com a conseqüènc­ia de la guerra iniciada l’any passat per Rússia a Ucraïna.

«La CEOE ha de sentir l’alè dels carrers per acabar amb l’avarícia i la usura que represente­n, en alguns casos, els beneficis empresaria­ls», va declarar el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ahir en la roda de premsa de presentaci­ó dels actes del Primer de Maig. Sota el lema Apujar salaris, abaixar preus, repartir beneficis, de cada conveni en un conflicte. El mateix missatge que van enviar l’any passat en les vigílies de l’anterior Primer de Maig, sense que les dades de conflictiv­itat es disparessi­n. A Catalunya la incidència de les aturades va ser l’any 2022 la menor en dècades.

Preguntats sobre si aquesta estratègia d’anar escalant el conflicte podia esdevenir una vaga general a tot Espanya, els dos màxims representa­nts de CCOO i la UGT no van aclarir aquest supòsit.

Els èxits sindicals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain