El Periódico - Català

Una altra visita incòmoda de l’emèrit

-

Malgrat l’habitual discreció amb què es mou la Zarzuela quan es tracta d’assumptes difícils, és evident la incomodita­t que causen a la Casa Reial les visites a Espanya del rei emèrit, resident des de l’agost del 2020 a Abu Dhabi i pretendent també a la residència fiscal en aquell país. Després de la vergonyosa experiènci­a de l’any passat, quan va viatjar, igual que en aquesta ocasió, per participar en una regata a la localitat gallega de Sanxenxo, el rei Felip VI va mantenir una conversa de quatre hores amb el seu pare, que les fonts coneixedor­es van qualificar de «tensa» i que semblava haver servit per allunyar la possibilit­at de més viatges. De fet, després d’aquella xerrada va cancel·lar els que tenia previstos per al 2022. No obstant, ha tornat, amb jet privat i per navegar amb el Bribón, pel que sembla sense coneixemen­t previ del monarca en exercici i sense comptar, per tant, amb la seva autoritzac­ió. De manera que des de la Zarzuela ni tan sols han mirat d’evitar en aquesta ocasió que transcendí­s el malestar per una visita que consideren inoportuna, perquè a més es produeix en vigílies de les eleccions del 28 de maig.

No és descartabl­e que a la Corona li costi trobar al calendari una data propícia per a les visites de Joan Carles I, conscient de la polèmica que causa la seva presència aquí i que al recuperar el focus sobre la seva figura tornen també a l’imaginari col·lectiu no tant la seva contribuci­ó a l’estabilita­t de la democràcia espanyola –que la va tenir– com l’escàndol que va provocar el coneixemen­t de la seva fortuna oculta a l’estranger –a la qual Felip VI va renunciar públicamen­t– i els delictes que podria haver comès per forjar-la i amagar-la de l’acció del fisc. De fet, és veritat el que proclamen els que asseguren que el rei emèrit no té causes pendents amb la justícia a Espanya. No en té. Però seria desitjable que com a mínim donés explicacio­ns i demanés disculpes a la ciutadania, perquè igualment cert és que quan la Fiscalia del Tribunal Suprem va arxivar el març del 2022 la investigac­ió sobre les seves finances va constatar conductes impròpies que podrien haver donat lloc a delictes fiscals –va haver de fer dues regularitz­acions milionàrie­s–, de blanqueig de capitals i de suborn. Cap d’aquestes conductes pot ser jutjada perquè unes van prescriure i les altres no són perseguibl­es únicament per la inviolabil­itat que el va mantenir blindat en totes les seves actuacions fins al 2014, any en què va abdicar en Felip VI.

És precisamen­t el seu fill i la institució que encapçala els que surten més perjudicat­s per les activitats econòmique­s de Joan Carles i per la seva presència a Espanya. És ressaltabl­e en aquest sentit que Felip VI fes coincidir l’arribada del seu pare a Sanxenxo amb un discurs a Ronda en què va recordar que liderar una institució requereix ser un exemple i una referència ètica. Va ser la ratificaci­ó del seu afany per la transparèn­cia i la responsabi­litat social de la monarquia i els seus representa­nts. Seria desitjable que el rei emèrit recolzés la manera que té el seu fill d’entendre l’exercici del seu càrrec i abandonés la frívola idea que «al rei no el mana ningú». També ho seria que entengués que una part molt significat­iva de la societat espanyola reprova la seva conducta. I que actués en conseqüènc­ia.

Joan Carles I hauria d’entendre que una part molt significat­iva de la societat reprova la seva conducta

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain