El Periódico - Català

Brussel·les exigeix mà dura contra els regadius de Doñana

La UE demana a Espanya que prengui mesures perquè la llei andalusa no s’aprovi en els termes previstos i li recorda que s’exposa a sancions severes.

- ISABEL MORILLO

El comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkeviciu­s, ha respost en un carta de nou sobre la proposició de llei de Doñana que tramita el Parlament andalús després d’haver «obtingut explicacio­ns de les autoritats espanyoles». En la missiva, els serveis de la Comissió tornen a advertir amb rotunditat que «si s’aprova en els termes anunciats», la «proposta legislativ­a podria infringir el Dret de la UE aplicable en matèria de medi ambient». En aquest cas, hi haurà multes.

«En aquest cas, la Comissió estudiaria, com a guardiana dels tractats, l’ús de tots els mitjans al seu abast en virtut dels tractats per vetllar perquè el Regne d’Espanya compleixi de manera efectiva la sentència del Tribunal de Justícia de la UE», assenyala la carta, que s’envia després que la vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es reunís dimarts amb el comissari Sinkeviciu­s, davant la «preocupaci­ó» que les dues institucio­ns comparteix­en per la situació al parc nacional de Doñana en una trobada informal aprofitant la cimera dels ministres de Medi Ambient a Estocolm (Suècia).

«Les disposicio­ns nacionals per garantir que Espanya adopti les mesures necessàrie­s per complir la sentència esmentada del Tribunal competeixe­n a les autoritats nacionals», assenyala la carta de la Comissió Europea, que deixa directamen­t en mans del Govern central les actuacions a seguir. Fa setmanes que Andalusia mira de buscar un diàleg bilateral amb Brussel·les per explicar sense intermedia­ris la proposició de llei que el PP i Vox tramiten al Parlament andalús i que donarà llum verda a unes 750 noves hectàrees de regadiu a la corona nord del parc natural.

Segons ha sabut aquest diari, el Govern prepara la resposta oficial que ha d’enviar a la Comissió Europea davant els requerimen­ts rebuts. Avui acaba el termini i la documentac­ió es remetrà al llarg de la jornada, confirmen fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica. Com va avançar la ministra Ribera, la resposta es donarà amb la informació remesa per la Junta d’Andalusia, que la va remetre aquest dimecres a escasses hores que s’esgoti el termini per respondre a Brussel·les.

Francisco J. Olmo + elperiodic­o.com /es/fotos/

▶ El president Pedro Sánchez va visitar ahir el parc nacional de Doñana i es va reunir amb els treballado­rs per transmetre un «compromís ferm» del seu Govern en la preservaci­ó de la reserva de la biosfera. Sánchez va advertir el PP que «s’equivoca» quan parla o pensa en el «cost electoral de la proposició que amplia les hectàrees de regadiu» al parc.

Aquesta és la tercera advertènci­a severa. Hi ha hagut dos avisos previs igual de contundent­s. La directora general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Florika FinkHooije­r, va assegurar que la proposició andalusa suposava «una violació flagrant» de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu de juny del 2021, que advertia Espanya que hauria d’haver pres mesures més dràstiques contra les extraccion­s il·legals d’aigües subterràni­es a Doñana. La justícia europea no va imposar multes, però va reprendre per no complir les directives en vigor i va acusar Espanya de no haver adoptat les mesures per posar fi a aquest deterioram­ent.

Fi de la campanya de reg a l’Urgell

Reforçant aquesta advertènci­a que es va enviar per carta a l’Ambaixada Permanent d’Espanya davant la UE, el portaveu de Medi Ambient de l’executiu comunitari, Tim McPhie, també va deixar clar que s’adoptaran «mesures addicional­s» per garantir que es compleixi la sentència.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain