El Periódico - Català

Jordà demana finançamen­t urgent a l’Estat per frenar la «catàstrofe» de la sequera

La consellera d’Acció Climàtica reclama ajuda a Madrid després d’admetre que les mesures aplicades fins ara per la Generalita­t «no són suficients».

- GUILLEM COSTA

La llista d’inversions en infraestru­ctures de Catalunya per combatre la sequera és llarga, però sobretot cara, de gairebé 900 milions d’euros en total: una nova dessalinit­zadora entre Cunit i Cubelles,

dues noves potabilitz­adores, millores i ampliacion­s per a les existents i també per a les estacions regenerado­res del Prat de Llobregat i la Tordera. Aquestes són les principals obres civils que preveu construir la Generalita­t. Per fer-ho, com ja va avançar EL PERIÓDICO, el Govern reclama suport al Govern central.

Aquesta demanda d’inversions es va fer oficial ahir a través d’una carta que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va enviar a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. A l’escrit, Jordà detalla la greu situació que viu Catalunya: «És una de les pitjors sequeres que es recorden. Acumulem 30 mesos molt secs que provoquen el descens de les reserves». Les conques internes no disposaven de tan poca quantitat d’aigua des del 2008.

Jordà assegura que Catalunya ha activat tecnologie­s i eines que abans no tenia: dessalinit­zació, regeneraci­ó i recuperaci­ó de pous. No obstant, avisa que amb això no n’hi ha prou: «Aquestes mesures no són suficients per pal·liar la

El canal lleidatà avançarà el final de la campanya de reg per primera vegada en la seva història, en vista que reserves dels embassamen­ts d’Oliana i de Rialb, dels quals es proveeix, estan al mínim. La junta de regants va acordar ahir que el pròxim 25 d’abril serà l’últim dia de reg, fet que suposa donar per perduda la collita de cereal i amenaça greument la de fruita. falta d’aigua». La consellera detalla que en aquests moments 224 municipis estan en situació d’excepciona­litat.

«És una situació extrema que, des del meu punt de vista, requereix la implicació del Govern de l'Estat», afirma Jordà. La dirigent del Govern exposa quin és l’escenari a la regió metropolit­ana, on es vol accelerar la posada en marxa d’aquestes infraestru­ctures per poder resistir millor la sequera. Jordà prosseguei­x: «Sabem que el Govern d’Espanya sempre ha estat al costat de les comunitats autònomes quan s’han produït situacions similars a la que estem patint a Catalunya». I a continuaci­ó, enumera la llista de suports que es van donar a altres comunitats. En aquests casos, el Govern va col·laborar amb les autonomies i va aportar part de les despeses necessàrie­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain