El Periódico - Català

La confiança en les vacunes infantils decau a Espanya

Els dubtes i la desinforma­ció sobre la immunitzac­ió davant la covid han sigut «determinan­ts» en el procés, segons un informe de l’Unicef.

- PATRICIA MARTÍN

La confiança en les vacunes infantils ha caigut gairebé vuit punts a Espanya, d’un suport del 95,5% al 88,6% amb l’arribada de la pandèmia. El retrocés està alineat amb la pèrdua de confiança en la immunitzac­ió infantil que s’ha registrat en 52 dels 55 països analitzats per l’Unicef en l’informe Estat mundial de la infància 2023: Per a cada infància, vacunació, presentat ahir.

Els motius d’aquest retrocés no estan del tot clars, però es pot «intuir», segons el director executiu de l’Unicef Espanya, José María Vera, que els «dubtes sobre les vacunes contra la covid han sigut determinan­ts». «Si uns pares no vacunen els seus fills és per desinforma­ció o una informació errònia, que desgraciad­ament és per tot arreu», va afegir l’experta de l’Unicef Espanya, Lorena Cobas, en la presentaci­ó de l’estudi.

Menys confiança

De moment no s’ha observat que els dubtes cap als beneficis que comporten les vacunes, que s’han exacerbat amb la ràpida arribada de les injeccions davant la covid, s’hagin traduït a Espanya en un descens de la immunitzac­ió. Però hi ha el «perill», segons Vera, que baixin les cobertures, tal com ha passat a 112 països, cosa que suposa que 67 milions de nens, l’equivalent a la població del Regne Unit, s’hagin quedat sense vacunar totalment o parcialmen­t, del conjunt d’immunitzac­ions recomanade­s, entre el 2019 i el 2021. Les causes es deuen a aquesta baixada de la confiança i també a la gran pressió que van patir els sistemes sanitaris durant l’etapa més dura de la pandèmia.

La desviació de recursos dedicats a la immunitzac­ió infantil cap a les vacunes davant la covid, les mesures del confinamen­t, la falta de personal sanitari i les dificultat­s per al repartimen­t de les dosis han provocat el retrocés «més gran sostingut de la immunitzac­ió infantil en els últims 30 anys», segons va denunciar l’Unicef.

 ?? Jordi Otix ??
Jordi Otix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain