El Periódico - Català

La cobertura de la Ronda de Dalt, el repte del pròxim alcalde

Just abans de les eleccions del 2015, Xavier Trias va garantir als veïns que taparia l’artèria amb un pressupost de 400 milions. Fins ara només se n’han invertit poc més de 17.

-

Cent», amb referència als primers eixos verds, que són en la seva fase final d’execució a l’Eixample.

Trias assegurava que el preu, uns 400 milions, són només el doble del que costa prolongar el tramvia per la Diagonal, i llançava la seva pròpia promesa per rematar la feina: «Trigaria de vuit a 10 anys a fer-se. Depèn dels estudis de costos, però cada any hi has de dedicar uns diners i anar avançant. Cobrint la ronda guanyaríem 250.000 metres quadrats de nova zona verda. Hi plantaríem 25.000 arbres i hi podríem instal·lar 50.000 metres quadrats de plaques solars». Si s’ha avançat alguna cosa en el present mandat ha sigut per la insistènci­a del PSC, que va voler marcar-se el gol amb aquests 200 metres de nou sostre i va aconseguir aquesta inversió a canvi d’aprovar l’ampliació de crèdit pressupost­ari del 2016. L’alcaldessa es va reunir el maig del 2016 amb els veïns. A la biblioteca de Vallcarca, els va presentar una proposta «realista» de reforma de l’artèria que fugia de l’acord «maximalist­a i faraònic» de l’anterior mandat (2011-2015), en el qual no es va picar una sola pedra.

Es produïa, efectivame­nt, un problema d’expectativ­es creades. Dies abans, els residents ja s’havien vist amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. Van sortir de la trobada, són paraules seves, «abatuts, decebuts i emprenyats», entre altres coses, perquè la cobertura de la Ronda de Dalt va ser el projecte que va rebre més suport (es van rebre més de 10.000 propostes) en el procés participat­iu per elaborar el pla d’actuació municipal. Curiosamen­t, el segon era remunicipa­litzar l’aigua. Ni l’un ni l’altre.

Indignació veïnal

Toni Mateo era llavors el president de l’associació de veïns de Montbau. «Ens van posar un PowerPoint sobre les comunicaci­ons de la ciutat, els espais per als vianants, els carrils bici..., ¿però què té a veure tot això amb la cobertura de la Ronda de Dalt?». Confessa que es van sentir «humiliats». El problema és aquella imatge mental que s’havien creat en el mandat anterior, quan van donar per fet que amb 400 milions tenien l’autopista amagada. Al baixar el projecte a la realitat, els Comuns van desinflar el suflé.

Lluís Cairell era president de l’associació de veïns de la Teixonera i compartia un sentiment molt semblant. «Ja tinc 66 anys i no m’agrada que em tractin com si fos un ignorant. La sensació que ens va quedar [d’aquella reunió amb tècnics municipals a principis del 2016] és que el que ells diuen va a missa, que no importa gens la nostra opinió. Ens han enganyat i ens han faltat al respecte». De nou, la falsa il·lusió, amenitzada amb un govern amb altres prioritats.

La cobertura s’havia pactat el març del 2015, dos mesos abans que Trias perdés l’alcaldia, i preveia aquesta inversió de 400 milions per tenir-ho tot a punt el 2023, és a dir, més o menys ara. Es van arribar fins i tot a adjudicar avantproje­ctes, però amb Colau, i empesa per Jaume Collboni (PSC), només es va avançar en aquest curt tram que queda davant del mercat de la Vall d’Hebron. Com és lícit, el nou govern tenia altres plans urbanístic­s, socials, de mobilitat i de vivenda que passaven per davant. Agenda pròpia, vaja.

En aquesta reunió amb Colau a la biblioteca de Vallcarca, l’alcaldessa els va presentar el pla dels Comuns. El pressupost es reduïa a la meitat i la cobertura no seria total. «Entenc que estiguin nerviosos i enfadats perquè fa dècades que aguanten excuses i mentides, però nosaltres avui els hem plantejat un pla viable de cobertura de la ronda», assegurava aleshores la líder de Barcelona en Comú. D’aquests 200 milions únicament se n’ha executat el 8,6%, el que correspon al tram inaugurat el 2020. I ja no se’n va saber mai més res.

L’únic que s’ha cobert és el tram entre Sant Genís dels Agudells i la Teixonera

 ?? Ricard Cugat ?? Les últimes obres de cobertura de la Ronda de Dalt, a l’altura del mercat de la Vall d’Hebron.
Ricard Cugat Les últimes obres de cobertura de la Ronda de Dalt, a l’altura del mercat de la Vall d’Hebron.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain