El Periódico - Català

Els autors d’EL PERIÓDICO, preparats per a Sant Jordi

Tretze escriptors, columniste­s i periodiste­s d’aquest diari amb novetat per a aquesta diada han tingut trobades prèvies a les bibliotequ­es García Márquez i Catalunya.

- LETICIA BLANCO / ELENA HEVIA

Dues han sigut les localitzac­ions on s’ha donat cita a Barcelona pocs dies abans del dia D aquest grup especial de periodiste­s i collaborad­ors d’aquest diari que aquest Sant Jordi tenen un llibre viu en llibreries. Decisió salomònica, per a agendes difícils de quadrar. Dos llocs, dues imatges. Vuit d’ells es presten pacients a fotografia­r-se a la joia de la corona de les bibliotequ­es barcelonin­es, la novíssima Gabriel García Márquez, i cinc més, a la degana Biblioteca de Catalunya.

Per a tres dels vuit de la García Márquez, l’experiènci­a de firmar per Sant Jordi serà una estrena il·lusionant. La mitja taronja de les Mamarazzis, Laura Fa, debuta amb el llibre «fàcil, divertit i disfrutabl­e» Els pecats de la xona (Rosa dels Vents) juntament amb Marta Portnou. «Sembla que les feministes sempre donem la llauna amb les nostres reivindica­cions, però també sabem riure i explicar les coses de manera didàctica», assegura.

L’autor de novel·la negra Eduard Palomares porta sota el braç la seva segona novel·la, Igual que ayer (Asteroide), però s’estrena per Sant Jordi perquè la primera va aparèixer sincronitz­ada i desactivad­a per la covid. Palomares es proposa «viure la jornada al màxim». També per a Xavier Carmaniu (Si el timbaler del Bruc, Pòrtic) serà el seu primer Sant Jordi... a Barcelona, i fent servir les seves arts d’historiado­r, trenca una llança per la festa: «Molts es queixen de la seva comerciali­tzació i s’obliden que es va crear precisamen­t per vendre llibres».

És fàcil que Andreu Claret sigui un dels supervende­s del dia. Ja té altres Sant Jordi a l’esquena, però cap amb la repercussi­ó del seu últim llibre, París érem nosaltres (Columna), guanyador del Ramon Llull, un premi que, assegura, «et canvia la vida». «Fa un mes que no dormo», confessa.

«Festa d’amor o d’odi»

Per a Emma Riverola, que ha escrit Metamorpho­sis (Edhasa), un homenatge a Mercè Rodoreda, aquest serà el seu quart Sant Jordi. «Aquesta vegada disfrutaré molt. Altres vegades, si he estat ficada en el procés d’escriure una novel·la, Sant Jordi s’ha convertit en un drama. Així que per a mi és una festa d’amor o d’odi». A Salvador Macip (Doble vida, amb Àngels Bassas, Columna) li sembla fantàstica la «visibilita­t» que la diada ofereix als escriptors «que no solen tenir-la la resta de l’any».

La majoria de les experiènci­es de Sant Jordi de Pilar Rahola (Ocell d’aire i de foc, Columna) estan lligades a la seva feina com a escriptora, així que li agradaria, tot i que només fos una vegada, perdre’s pels carrers sense una agenda de firmes i trobades a la butxaca. «Però no puc negar que és un xut d’emocions, un pell a pell amb els lectors en el qual acabem rebentats però absolutame­nt contents». L’explosiu i iconoclast­a Albert Soler (Un botifler en la Villa y Corte, Península) té pensat firmar a Barcelona al matí i a Girona a la tarda. Aquest any està content perquè a la seva ciutat natal no l’han posat a firmar a les dues del migdia, a ple sol, quan tothom va a dinar. «M’agrada trobar-me amb els lectors i quan m’insulten és quan més disfruto. Desconfio d’aquella gent que diu que li agrada molt el que faig», assegura, burleta i desafiant.

A l’altra punta de la ciutat, a la Biblioteca de Catalunya, Jordi

Puntí és dels que toleren mitjanamen­t bé Sant Jordi. No és un gran entusiasta de les aglomeraci­ons, com Juan Soto Ivars, que odia firmar i proposa ampliar la diada a «una setmana o més» perquè s’assembli a la Fira del Llibre de Madrid, on la frenesia llibresca s’allarga deu dies al Retiro. Aquest any se’n compleixen cinc des que Puntí va publicar Tot Messi (Edicions 62 / Anagrama). Des de llavors han passat tres coses relacionad­es amb l’astre argentí de vital importànci­a: 1) Se’n va anar del Barça, 2) va guanyar el Mundial i 3) Maradona va morir. Motius de sobra perquè Puntí hagi decidit ampliar el llibre, traduït a 14 idiomes. En el moment d’eufòria collectiva post-Mundial va començar a gestar les 60 pàgines extra de Tot Messi i més. «En realitat, Messi és un work in progress, continuaré escrivint sobre ell mentre jugui», apunta.

A Soto Ivars li agrada Sant Jordi més com a client que com a autor». Aquest any firmarà exemplars de Nadie se va a reír (Debate), un assaig sobre el judici a Anónimo García, l’artista condemnat per fer un tour sobre la violació de La Manada a Pamplona que pretenia ser una crítica al sensaciona­lisme dels mitjans de comunicaci­ó, una ironia que pocs van entendre. «M’esperava problemes legals i polèmica, però el llibre ha anat sorprenent­ment bé», explica Soto Ivars.

Als antípodes de Soto Ivars hi ha Imma Sust, que publica Les temptacion­s de l’Eva (Rosa dels Vents), una novel·la eròtica que, assegura, és «seriosa i divertida, com jo». «Necessitav­a trencar-ho tot i crec que ho he aconseguit. Al llibre parlo de tabús, com el sexe en la tercera edat, claus que no acaben en penetració i el poliamor», detalla. Per a Sust, Sant Jordi és un dia rodó: «M’agrada treballi o no, si plou o si fa sol, m’encanta tot: el caos, veure els amics que estan firmant, treure el mapa de parades i fer-me un itinerari... Per Sant Jordi tot està permès i tothom en té records bonics. ¿Amb quin altre dia passa això?».

El bastard del cardenal

Per a Patri di Filippo aquest serà un Sant Jordi especial perquè està acostumada a viure la jornada des de la recambra editorial (és la cap de premsa de Blackie Books) i aquest dia la seva feina habitual és acompanyar autors amunt i avall. Debuta sent una de les autores de l’assaig col·lectiu Memeceno (Caja Baja), en què s’analitza l’era del mem a internet. El seu capítol, explica, va sobre la capitalitz­ació dels mems, com les marques se n’apoderen i com s’autoexplot­en els mateixos mememakers.

Per a l’articulist­a Jordi Mercader significa una pseudoestr­ena. Autor de nombrosos assajos, fins ara no s’havia atrevit amb una novel·la: El metge de Lillet (Universo) és la història novel·lada d’un fill bastard del cardenal Cisneros, el cubà Filiberto Cisneros, que va aterrar a Barcelona poc abans del desastre del 98. Mercader va accedir a cartes i documents de la família per reconstrui­r una història mai explicada, la d’un metge que va acabar treballant a Asland, la cimentera dels Güell, es va fer amic de Gaudí i solia visitar els pacients amb barret cubà i a cavall.

 ?? Zowy Voeten Joan Cortadella­s ?? Patrizia Di Filippo, Imma Sust, Jordi Puntí, Jordi Mercader i Juan Soto Ivars, a la Biblioteca de Catalunya.
Zowy Voeten Joan Cortadella­s Patrizia Di Filippo, Imma Sust, Jordi Puntí, Jordi Mercader i Juan Soto Ivars, a la Biblioteca de Catalunya.
 ?? ?? Xavier Carmaniu, Albert Soler, Salvador Macip, Emma Riverola, Laura Fa, Pilar Rahola, Andreu Claret i Eduard Palomares, a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona.
Xavier Carmaniu, Albert Soler, Salvador Macip, Emma Riverola, Laura Fa, Pilar Rahola, Andreu Claret i Eduard Palomares, a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain