El Periódico - Català

Retorn a les essències

-

El president Pere Aragonès mira d’omplir el buit de la taula de diàleg amb l’acord de claredat. En aquest 2023 ple de cites amb les urnes, l’agenda entre el Govern i la Generalita­t per a la resolució del conflicte polític es mantindrà suspesa i la seva continuïta­t queda en mans dels resultats de les generals, així que Aragonès impulsa un pla per pressionar els socialiste­s a mantenir la negociació i per defensar davant de Junts i de la CUP que el seu Executiu explora camins cap a la independèn­cia.

Aragonès parteix de les lliçons de l’1-O i persegueix complir el lema Tornar-ho a fer, però per fer-ho més bé. Si la unilateral­itat va provocar que la consulta del 2017 s’organitzés de manera clandestin­a, que el resultat no fos vinculant, que els països de la Unió Europea passessin de llarg i que els seus promotors acabessin empresonat­s o a l’estranger, ara es proposa el disseny d’una iniciativa pactada que, aquesta vegada sí, tingui validesa jurídica, fora i dins de l’Estat.

L’acord de claredat suposa l’assumpció dels errors de l’independen­tisme i evidencia com a Catalunya es va construir la casa per la teulada: la via unilateral es va imposar a la recerca de fórmules pactades que generessin simpatia internacio­nal i després es va obrir una etapa de diàleg que fins ara ha servit per solucionar les conseqüènc­ies penals de la tardor del 2017. Aragonès torna a les essències i retrocedei­x per recomençar, confiant que el camí del pragmatism­e serveixi com a pretext per forçar una nova ronda d’escolta del Govern central i alhora captar simpatia entre la comunitat internacio­nal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain