El Periódico - Català

Nou vaticinis diaris del 28-M a EL PERIÓDICO

▶ La web actualitza­rà l’estimació de vot a vuit ciutats i a la Comunitat de Madrid

- JOSE RICO

Davant les eleccions municipals i autonòmiqu­es del 28 de maig, EL PERIÓDICO i Predilect recuperen el nou format que van estrenar en les eleccions de la Comunitat de Madrid del 2021 i que van repetir amb èxit en les eleccions de Castella i Lleó del 2022 i en les eleccions d’Andalusia del 2022 per conèixer dia a dia l’evolució de les expectativ­es de regidors i escons i els escenaris postelecto­rals més probables.

En concret, a partir del dimarts 25 d’abril i fins a la vigília de les eleccions, EL PERIÓDICO i Predilect donaran a conèixer cada 24 hores els resultats de nou mercats de prediccion­s: Barcelona, Madrid, Comunitat de Madrid, Tarragona, Lleida, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Les dades s’actualitza­ran tots els dies a primera hora del matí en l’edició digital del diari.

Predilect és una eina electoral similar a un mercat de borsa que es basa en les transaccio­ns d’un grup de 400 especialis­tes en ciències polítiques, socials i econòmique­s, que elaboren les seves prediccion­s en funció dels esdevenime­nts que es produeixen durant la precampany­a i la campanya, i de tota la informació relacionad­a amb els comicis: enquestes, entreviste­s, notícies, debats...

Predilect és un projecte d’investigac­ió de la Universita­t de Zuric, dirigit pel politòleg Alberto López, que té per objectiu estudiar l’efecte de les expectativ­es i els actes de campanya sobre els resultats electorals. A diferència d’un mercat borsari, en lloc de comerciar amb productes financers, els participan­ts de Predilect comercien amb accions sobre esdevenime­nts polítics. És un mètode d’estimació electoral similar a les enquestes, les agregacion­s o els models predictius validat per l’evidència científica.

La tasca dels 400 participan­ts en els mercats de predicció, dels quals almenys 250 ja estan actius durant la precampany­a, consisteix a traduir en probabilit­ats la informació al seu abast: enquestes, eleccions precedents, notícies, esdevenime­nts... Com que l’objectiu és eminentmen­t científic, no es poden endeutar ni poden invertir els seus propis diners. En canvi, se’ls entreguen 10 euros, import que pot pujar o baixar en funció del bon rendiment del participan­t i que serveix d’incentiu per motivar l’encert i bloquejar biaixos. L’activitat mitjana durant la campanya sol arribar a les 150 transaccio­ns diàries de mitjana.

Anàlisis i ‘newsletter­s’

Al no tractar-se d’una enquesta i no estar subjecte al veto legal a la publicació d’estudis d’opinió durant l’última setmana de campanya, les prediccion­s es podran actualitza­r fins a la mateixa jornada de reflexió. La cobertura es completarà amb tres articles, que es publicaran els dies 11, 19 i 26 de maig a la web d’EL PERIÓDICO, en els quals s’analitzarà l’evolució fins aquell moment de les expectativ­es electorals i postelecto­rals. Aquests articles i les prediccion­s diàries s’inclouran en la

Política.cat i en la resta de butlletins del diari.

 ?? Joan Cortadella­s ?? Una persona diposita el vot en una urna en les eleccions del 2019.
Joan Cortadella­s Una persona diposita el vot en una urna en les eleccions del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain