El Periódico - Català

Sánchez prepara nous anuncis sobre vivenda de cara al 28-M

▶ L’Executiu ultima posar al mercat pisos a preus assequible­s per captar el vot jove de cara a les eleccions generals i autonòmiqu­es

- JUAN RUIZ SIERRA

El Govern no para d’encadenar cops d’efecte sobre vivenda. En tot just una setmana, ha desbloquej­at la primera llei integral en aquesta matèria de la democràcia i Pedro Sánchez ha anunciat la mobilitzac­ió de 50.000 immobles per a lloguer barat provinents de la Sareb, l’anomenat banc dolent, i la promoció de 43.000 més de nova construcci­ó o rehabilita­ts. Però l’esforç, que s’ha convertit en el gran eix de la precampany­a socialista davant les eleccions autonòmiqu­es i municipals del pròxim 28 de maig, no es quedarà aquí. La Moncloa prepara més iniciative­s d’aquest tipus.

«Hi haurà més anuncis sobre vivenda», expliquen fonts de la direcció socialista, que de moment eviten avançar-ne el contingut. Les iniciative­s aniran en el mateix sentit de les anteriors, destinades a posar al mercat pisos a preus assequible­s, destinats als que més problemes tenen per accedir al mercat immobiliar­i, un discurs amb el qual Sánchez esmola el seu perfil d’esquerres i busca el combat ideològic amb un PP que, segons explica el líder del PSOE en tots els mítings, «només defensa els interessos de la minoria de dalt». Segons les fonts consultade­s, la vivenda no serà l’únic àmbit amb anuncis. L’Executiu també prepara noves mesures socials, que el Consell de Ministres aprovarà fins i tot durant la campanya dels comicis imminents.

«Un milió i mig de llars dediquen a Espanya més del 40% de la seva renda al lloguer. Dos milions volen comprar-se una vivenda i no poden. Cinc milions resideixen en vivendes inadequade­s. La vivenda avui és un problema i no un dret. Convertire­m la vivenda en el cinquè pilar de l’Estat del benestar. Cal deixar enrere el model neoliberal del PP, que va liberalitz­ar, va privatitza­r la vivenda social i va encebar la bombolla. Som el tercer país de la UE amb més pisos buits», va dir Sánchez dimecres passat al Congrés, quan va anunciar la promoció de 43.000 nous pisos, que es faran realitat gràcies a una nova línia de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) dotada amb 4.000 milions d’euros dels fons de recuperaci­ó de la UE.

Les dades del CIS

Els col·laboradors del president atorguen una enorme importànci­a a les dades del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS). El baròmetre que l’organisme públic va divulgar al març reflectia que els joves eren els que més preocupats estaven per la vivenda, però també els menys propensos a recolzar el PSOE en les eleccions generals. El 21,4% dels ciutadans d’entre 25 i 34 anys van situar la vivenda entre les seves principals preocupaci­ons, i només el 17,7% d’aquest col·lectiu va contestar que tenia pensat triar els socialiste­s.

Els col·laboradors del president Sánchez confien a mobilitzar el vot jove amb aquestes mesures. El fet que s’hagi esperat fins al final de la legislatur­a per a aquests anuncis, en ple cicle electoral, és qualsevol cosa menys una casualitat.

 ?? Juan de Dios Ortiz / Europa Press ?? Pedro Sánchez aplaudeix en un acte de precampany­a del PSOE a Jaén.
Juan de Dios Ortiz / Europa Press Pedro Sánchez aplaudeix en un acte de precampany­a del PSOE a Jaén.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain