El Periódico - Català

La necessària ajuda humanitàri­a abandona el Sudan

▶ Més de 400 persones han perdut la vida en el conflicte entre paramilita­rs i l’Exèrcit

- BEGOÑA GONZÁLEZ

Els cadàvers s’amunteguen als carrers de Khartum a causa de la impossibil­itat de retirar-los per la duresa dels combats. Els civils, espantats, miren de fugir de la capital del Sudan davant la cada vegada més acarnissad­a batalla que s’entaula. En tot just sis dies de contesa s’han pactat i, poc després, violat, diverses treves amb finalitats humanitàri­es. Més de 400 persones han perdut la vida després que el 15 d’abril esclatés un conflicte que feia setmanes que avisava de la seva potencial virulència.

Les Forces de Suport Ràpid (RSF) van anunciar novament aquest divendres una treva de 72 hores amb motiu de l’Id al-Fitr, la data que marca el final del Ramadà, però l’Exèrcit no s’ha pronunciat. Els testimonis presents a la zona asseguren que el foc i els trets continuen debilitant la ciutat. Enmig d’aquest complicat escenari, diverses organitzac­ions humanitàri­es han anunciat el final de les missions al Sudan de manera temporal.

És el cas de Save The Children. El director de l’oenagé al Sudan, Arshad Malik, va demanar a totes les parts que protegissi­n l’atenció humanitàri­a en un país on 15,8 milions de persones, un terç de la població, necessiten ajuda. «La por s’ha apoderat de la població de tot el Sudan, que no sap si és segur abandonar les seves llars, i ara ha de triar entre enfrontar-se a aquesta por i morir de fam», va advertir.

Treves fallides

Així mateix, va considerar «absolutame­nt crucial per a la supervivèn­cia dels nens i les famílies» que hi hagi una treva, «de manera que es pugui subministr­ar l’ajuda que salva vides». El Programa Mundial d’Aliments (PMA) ja va anunciar diumenge passat la suspensió de les operacions després de la mort de tres empleats, i divendres un altre treballado­r de l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM) va perdre la vida en un tiroteig al comboi amb què viatjava.

Les Nacions Unides ha insistit des de l’esclat de la violència en l’obertura de corredors humanitari­s per evacuar civils i ferits, però cap dels bàndols els ha respectat en les múltiples ocasions que s’han anat anunciant. L’enviat especial de l’ONU al Sudan, Volker Perthes, va dir que està «extremadam­ent decebut» per l’incomplime­nt de les treves, que «només es compleixen parcialmen­t» malgrat el compromís de les dues parts.

En aquestes breus pauses, per exemple, la de dilluns passat, va ser possible l’evacuació de més de 1.000 persones a la capital en tot just una hora, segons van confirmar fonts de la Mitja Lluna Roja sudanesa. És el cas d’una escola al centre de Khartum, de la qual van poder sortir uns 450 nens i nenes que hi estaven atrapats des de l’inici dels combats.

El Mecanisme Tripartit, que inclou l’ONU, la Unió Africana (UA) i l’Autoritat Intergover­namental per al Desenvolup­ament (IGAD), ha instat les parts bel·ligerants del Sudan a respectar les «pauses humanitàri­es», perquè els civils accedeixin a assistènci­a i a subministr­aments en vista de la impossibil­itat de rebre cures i medicines al país. El Sindicat de Metges del Sudan ha denunciat que els hospitals de Khartum i altres ciutats del país estan sent atacats i alguns han quedat «completame­nt fora de servei» pels enfrontame­nts.

Fins a 15,8 milions de persones, un terç de la població del Sudan, necessiten ajuda per poder sobreviure

 ?? AFP ?? Recàrrega de barrils amb aigua al sud de Khartum, la capital del Sudan.
AFP Recàrrega de barrils amb aigua al sud de Khartum, la capital del Sudan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain