El Periódico - Català

El Suprem dels EUA manté l’accés a la pastilla per avortar

- IDOYA NOAIN

Estats Units i les Filipines per terra, mar i aire, amb 17.000 tropes i una durada de dues setmanes i mitja. Van néixer tres dècades enrere per prevenir atemptats dels grups islamistes i ara, que busquen embridar l’auge xinès, han arribat a l’edició més ambiciosa, amb l’estrena de l’artilleria real i l’enfonsamen­t de barcos.

A mitjans de març Washington i Seül havien posat fi als seus exercicis militars més importants al sud de la península coreana de l’últim lustre. La resposta de Pyongyang, que interpreta aquests moviments com a assajos d’invasió, va incloure diversos míssils i les proves d’un dron submarí amb càrrega nuclear per «generar un tsunami radioactiu amb capacitat per destruir els vaixells i ports de l’enemic», segons la descripció de l’agència nacional KCNA. I alhora, uns milers de quilòmetre­s al sudoest, Tailàndia apadrinava les macromanio­bres conegudes com a

Cobra daurada. Van comptar amb 3.000 tropes nord-americanes, el nombre més elevat fins ara, juntament amb col·legues sud-coreans, singapures­os, indonesis i malaisis.

Política nord-americana

En la gènesi del frenesí actual hi ha el «gir al Pacífic» ordenat per Barack Obama després de dessagnars­e a l’Orient Mitjà. Donald Trump va prometre tornar a les casernes amb l’Amèrica, però va acabar aprofundin­t en una estratègia que ha arribat a la cúspide amb Joe Biden. A l’Àsia s’hi han citat els Estats Units i la Xina per discutir-se l’hegemonia global amb una agressiva política de festejos. La globalitza­ció i el comerç impedeixen els compartime­nts estancs de la Guerra Freda entre els Estats Units i la Unió Soviètica. Ho exemplific­a Tailàndia, que de la mateixa acusar els Estats Units de liderar la «contenció» del seu país. Xi mai havia esmentat aquest concepte amb evidents reminiscèn­cies de la Guerra Freda.

Els afilats discursos de Xi i el seu nou ministre d’Exteriors, Qin Gang, arribaven poc després que els Estats Units i el Regne Unit, en el marc de l’AUKUS, firmessin la venda de submarins amb propulsió nuclear a Austràlia. La decisió de Canberra, adoptada sense cap consulta popular, va ser interpreta­da per Pequín com una flagrant violació del Tractat de No Proliferac­ió Nuclear. Els analistes temen que per aquesta gatera s’hi colin Corea del Sud i altres països amb evidents amenaces. La deriva nuclear seria el colofó a una cursa armamentís­tica sense brides. La zona va passar de concentrar el 17,5% de la despesa mundial l’any 2000 al 27,7% el 2021 i no hi ha cap aparador més bo per a les seves compres que les aigües de l’Àsia-Pacífic.

Gairebé un any després que el Tribunal Suprem dels Estats Units derogués la protecció constituci­onal del dret a l’avortament, i tornés la regulació als estats, la guerra per aquest dret continua oberta. Divendres els defensors del dret a la interrupci­ó de l’embaràs van guanyar, tot i que sigui de manera temporal, una batalla.

El Suprem va acordar mantenir sense restriccio­ns l’accés a la mifepristo­na, un medicament que, combinat amb el misoprosto­l, es fa servir en més de la meitat dels avortament­s al país, mentre es resol en un tribunal inferior un cas plantejat per grups antiavorti­stes.

Aquests grups havien demandat l’agència del medicament nord-americà per l’aprovació l’any 2000 de la mifepristo­na, un medicament que no consideren segur malgrat la falta de proves mèdiques que ratifiquin la denúncia. Van aconseguir que la demanda arribés davant un jutge ultraconse­rvador de Texas nomenat per Donald Trump, que va ordenar bloquejar-hi l’accés arreu del país.

Restricció arreu del país

Aquesta decisió va ser matisada per un tribunal d’apel·lacions de Nova Orleans. Tot i que dos dels tres jutges van permetre que el fàrmac continués al mercat, van imposar restriccio­ns que haurien dificultat accedir-hi fins i tot en estats on l’avortament és legal. Entre altres decisions, es rebaixava el termini per prendre’l de deu setmanes de gestació a set, s’impedia poder rebre’l per correu ni que fos receptat per profession­als que no fossin metges, com ara infermeres i llevadores, i hauria forçat a passar tres visites mèdiques abans d’aconseguir la recepta.

La decisió del Tribunal d’Apel·lacions va ser recorregud­a davant el Suprem. I en l’ordre de divendres, set dels nou jutges de l’Alt Tribunal bloquegen les restriccio­ns mentre es resolen els recursos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain