El Periódico - Català

PSOE i PP: units per un dia

EL NOSTRE MÓN ÉS EL MÓN És curiós i significat­iu el pacte sobre la norma del ‘només sí és sí’ entre els dos grans partits que es diabolitze­n mútuament. I més en vigílies de les eleccions del 28 de maig

- | Joan Tapia Joan Tapia presideix el Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO

Dijous va passar al Congrés un fet insòlit, més en vigílies de les eleccions del 28 de maig. El PSOE i el PP, eterns enemics durant tota la legislatur­a, van unir els seus vots per reformar la llei de llibertat sexual que va ser aprovada pel Congrés fa menys d’un any i venuda i aclamada com a històrica i emblemàtic­a de la coalició d’esquerres.

Dijous va ser una esmena gairebé total a aquest relat. El PSOE i el PP es van unir al PNB, Cs, el PDECat i d’altres fins que van arribar als 233 diputats i van derrotar un front d’esquerres format per Podem (el soci de Sánchez) i ERC i Bildu, els principals aliats del Govern, que van reunir 59 vots. Junts, els de Puigdemont contraris a la «rendició» d’ERC al PSOE, es van abstenir. Curiós. I Vox no va votar per marcar la seva total oposició a una llei progressis­ta i la distància amb el PP que, des de la moció Tamames, torna a qualificar de «dreta covarda».

¿Què ha passat? ¿S’ha imposat un pacte de centre contra els partits més radicals? Sí, però només per un dia. El PSOE i el PP van votar junts, però mentre que els populars estaven exultants d’haver salvat el Govern enemic, els del PSOE estaven més tristos. Havien guanyat, però el relat de la legislatur­a saltava pels aires. Però només era una excepció i perquè constés Sánchez se’n va anar a Doñana a criticar una llei de la Junta d’Andalusia i remarcar l’escassa consciènci­a de la dreta (PP i Vox units) davant el canvi climàtic. A més, les decebudes Montero i Belarra no pensen sortir del Govern i fonts oficialist­es asseguren que la coalició continuarà i que Sánchez tampoc vol prescindir de Podem. O sigui que el pacte del PSOE i el

PP seria només flor d’un dia.

Les dues coses són veritat, però hi ha subjacent una realitat. El

Govern va aprovar la llei malgrat el recel d’alguns dels ministres i la vicepresid­enta Carmen Calvo i el llavors ministre de Justícia (avui magistrat del Constituci­onal) van pagar que Sánchez prioritzés la llum verda a Irene Montero (a no excitar Iglesias) a la improvisac­ió jurídica embolicada en la cel·lofana del feminisme i el progressis­me universals. Però poc després de l’entrada en vigor (l’octubre) es va veure que la llei tenia més forats que el formatge emmental. Sánchez es va resistir a acceptar-ho (Podem s’empassa l’OTAN i el canvi amb el Marroc), però la realitat és inapel·lable. En el dia d’avui, 1.000 condemnes rebaixades i 100 excarcerac­ions de delinqüent­s sexuals. Un gran descrèdit davant l’opinió i tot i que Podem es negava a reformar la llei –per allò que Manuela Carmena va definir com a supèrbia infantil»– s’havia de fer. Sánchez havia de rectificar si no volia quedar abrasat.

I potser el PP de Feijóo, que va perdre gran part de la seva imatge moderada al negar-se de manera taxativa a pactar la renovació del Consell General del Poder Judicial, ha cregut que fent rectificar el PSOE –i salvant-lo d’una derrota espectacul­ar– pujaria la seva credibilit­at centrista i un tarannà allunyat d’Abascal. Bé en un moment electoral. Sánchez i Feijóo han decidit llançar una mica d’aigua a l’extrema bipolaritz­ació de la legislatur­a per acostar-se als electors moderats. I als indecisos. Tots dos essencials per als grans partits. La votació de dijous dona claus que es repetiran perquè a cap país europeu hi pot haver un divorci absolut entre conservado­rs i socialiste­s. Brussel·les funciona perquè és una rara fórmula de gran coalició.

Però ara la prioritat és el 28-M. Feijóo vol quedar bé i que Isabel Díaz Ayuso no arrasi a Madrid. I Sánchez s’ocupa en allò d’engolir Podem (Iglesias) a Sumar (Yolanda). No serà fàcil, però una molt oportuna enquesta del CIS diu que, si van desunits, Podem s’enfonsa. I l’avantatge (en el CIS) de l’esquerra sobre la dreta puja en un mes de 5 a 10 punts. No és el que diuen la gran majoria de les altres enquestes, però Sánchez pedala com si ho pensés. Li agrada plantar cara en totes les batalles i guanyar-les. I després de Xi Jinping veurà Biden el 12 de maig. Feijóo calcula i pensa en Ximo Puig. ¿Sánchez pot guanyar al desembre sense Andalusia, Madrid i València, tres de les quatre comunitats més poblades?

Les respostes al duel Sánchez-Feijóo, i al de Díaz-Iglesias, estaran més clares després del 28-M.

Sánchez ha hagut de rectificar i acordar amb Feijóo la reforma de la llei de llibertat sexual davant la radical negativa de Podem a admetre el gran error del text

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain