El Periódico - Català

Una diada pletòrica

-

plantació efectiva i sense restriccio­ns de l’anomenada superilla literària es va entreveure a Barcelona com una solució eficaç no només com una alternativ­a que, al principi, atenia raons de salubritat, sinó també com a entorn amable que permetia disminuir les aglomeraci­ons. Aquest 2023, la superilla s’expandeix. Passarà a tenir 154.000 metres quadrats, un 10% més que fa un any, i no només s’estendrà des de la Diagonal fins a la Gran Via (amb l’epicentre al passeig de Gràcia, ampliant-se entre Pau Claris i Balmes), sinó que arribarà des de Gran de Gràcia fins a Colom, amb la reincorpor­ació de la Rambla com a escenari llibreter, una referència explícita a la tradició de la diada.

En altres localitats de Catalunya o bé s’han mantingut els espais habituals al centre o bé s’ha optat, fruit també de la pandèmia, per traslladar els estands a llocs de configurac­ió més àmplia, però a totes es percep una eclosió que, en el cas de la capital, es tradueix en prop de 300 estands i un centenar de punts de venda de roses al centre, sense oblidar la gran varietat de propostes als barris, no només centrades en el llibre, sinó també en altres activitats lúdiques.

El sector celebra avui un dia pletòric, però no s’han d’obviar dades com el del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, amb un 31% de la població més gran de 14 anys que mai llegeix un llibre, o com el de l’INE, que certifica la caiguda de la despesa en oci i cultura entorn d’una mitjana de 1.000 euros en relació amb els 2.200 que es van invertir el 2008. Xifres que ens han de fer reflexiona­r. Avui, no obstant, és una festa de la civilitat, una reivindica­ció de la cultura com a motor econòmic i social. Així es viurà, un any més, arreu del país.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain