El Periódico - Català

L’espiga d’ordi no serà la mateixa

- Lorda Crusellas Ció Patxot

Avui escoltava la ràdio i una de les periodiste­s, comentant un tema d’ortografia al cartell d’un establimen­t, deia que estava fent cua per rentar el cotxe. Aquest comentari m’ha provocat esgarrifan­ces. Jo visc al camp i fa unes setmanes que miro al cel comptant les gotes de pluja que cauen i em lamento, juntament amb altres pagesos, de les limitacion­s de reg als nostres camps. Crec que la situació mereix revisar les prioritats de l’ús de l’aigua en qualsevol situació. Es diu que «per Sant Jordi, espiga d’ordi».

Convido qualsevol persona que llegeixi aquest text a visitar un camp d’ordi actualment i que en tregui les seves conclusion­s.

L’altre dia vaig anar a la televisió a parlar de pensions, un cop més. Va ser una minicatars­i: l’adrenalina del moment (encara impression­a el plató i la bona gent que hi trobes), l’ocasió de sortir del despatx i parlar d’un tema que preocupa… A més, mentre esperava (maquillatg­e, etc.), sentia el debat anterior sobre la piece of news del dia: la maternitat subrogada d’una celebrity entrada en anys. La convidada va dir una frase que em va enganxar: «Hem convertit desig en necessitat i necessitat en dret». Una de les tertuliane­s en culpava el capitalism­e, l’altre intentava fer-li entendre que forçava una mica la cosa… Després, en el debat de les pensions, un altre ressaltava que la Comissió Europea acceptés una reforma de pensions progressis­ta.

Aquí la neurona ja agonitzava… Entenc la confusió del que ho deia perquè el debat sobre les pensions és prou complex. D’una banda és molt fàcil: qualsevol entén ràpid que tenim un problema demogràfic que posa en risc la sostenibil­itat d’un sistema de repartimen­t. Però d’altra banda és un embolic perquè el sistema fa massa coses: és, a la vegada, un mecanisme per traslladar recursos al futur (alternatiu a l’estalvi); una asseguranç­a de cara a la generacion­s. I el mes important: cal fer-ho de manera transparen­t per a la ciutadania i automàtica, per evitar reformes contínues.

De fet, per avaluar l’impacte de l’estat del benestar com a mecanisme redistribu­tiu caldria analitzar el que passa durant tot el cicle vital, i aquest és l’objectiu del projecte de recerca europeu Sustanwell que acabem de començar a la Universita­t de Barcelona amb 13 institucio­ns més. El més interessan­t

Ció Patxot és catedràtic­a d’Economia i investigad­ora del Barcelona Economic Analysis Team (BEAT) de la Universita­t de Barcelona

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain