El Periódico - Català

Espanya busca famílies d’acollida per a 16.000 nens

Les administra­cions i les entitats porten a terme accions de sensibilit­zació amb la vista posada que abans del 2025 tots els menors de 6 anys tutelats visquin sempre en un nucli familiar.

- PATRICIA MARTÍN

La gestació subrogada d’Ana Obregón va desencaden­ar una gran polèmica perquè hi ha diverses opcions d’ajudar infants que no poden ser cuidats pels seus pares i que no impliquen portar al món un nadó i pagar una tercera persona perquè el gesti. Aquestes possibilit­ats són l’adopció o l’acollida. La primera requereix una llarga espera, a menys que s’opti per un nen amb alguna mena de discapacit­at. La segona és la via per la qual estan apostant les administra­cions i el tercer sector davant l’evidència que és més convenient que els nens i adolescent­s sense la tutela dels seus pares –entre altres motius, perquè els han abandonat o maltractat– convisquin en un entorn familiar abans que en una residència.

Les dades del Ministeri de Drets Socials del 2021 indiquen que 18.455 menors ja viuen a Espanya amb famílies d’acollida, però 16.177 més són en centres de protecció infantil: el 60% espanyols i el 40% estrangers. És adequat que alguns d’ells –per les seves circumstàn­cies, especialme­nt els més grans– es mantinguin en aquests centres residencia­ls. En canvi, molts altres podrien viure en llars d’acollida. El problema és que no hi ha prou sol·licituds.

El nombre d’oferiments de famílies acollidore­s es manté entre 2.100 i 2.700 (del 2016 al 2021), de manera que el nombre d’infants tutelats que viuen en entorns familiars manté una tendència descendent des del 2015.

Per revertir aquesta caiguda, el Govern central, les comunitats autònomes i les entitats dedicades a la infància porten terme accions de sensibilit­zació i formació per fomentar la cultura de l’acollida perquè abans del 2025 tots els menors de 6 anys tutelats visquin sempre amb famílies, segons han acordat l’Estat i les autonomies. Una tasca difícil, perquè el 2021 encara 1.039 menors d’aquesta edat vivien en centres de protecció, on el grup d’edat amb més nens està entre els 15 i els 17 anys (9.020 en total).

Tipus de famílies

Les dades catalanes estan més actualitza­des i indiquen que a finals del 2022 hi havia 8.678 menors a càrrec de l’administra­ció, més que en els dos últims anys, marcats per la pandèmia, però inferior al registrat el 2018 o 2019, quan hi va haver més de 9.000 nens tutelats per la Generalita­t. Dels 8.678 menors, el 57% viu en centres i el 41% en llars familiars, sobretot en la modalitat denominada família extensa (el

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain