El Periódico - Català

Els Mossos entren en guerra contra els atacants del Clínic

Els esforços de la policia per neutralitz­ar l’impacte de l’agressió s’han accelerat arran d’una segona filtració de dades robades al centre.

- CARLES PLANAS BOU

Guerra oberta entre els Mossos i el grup de ciberdelin­qüents Ransom House responsabl­es de l’atac informàtic que des del 5 de març ha paralitzat parcialmen­t l’Hospital Clínic de Barcelona. Els esforços de la policia per neutralitz­ar l’impacte d’aquesta agressió s’han accelerat especialme­nt arran d’una segona filtració de les dades robades al centre hospitalar­i.

Les autoritats policials asseguren que aquest degoteig de dades «extremadam­ent sensible» s’anirà repetint en les pròximes setmanes. Davant aquesta amenaça perpètua, els Mossos busquen formes per aturar les filtracion­s a la Dark Web (un internet fosc que no està indexat en els cercadors majoritari­s). El 4 d’abril, el cos policial va aconseguir paralitzar la pàgina web utilitzada per Ransom House després de fer un ciberatac distribuït de denegació de servei (DDoS), un mètode que es basa a llançar una allau de peticions que un servidor informàtic no pugui processar per forçar-ne així el col·lapse.

Se sospita que, després de la segona filtració, els Mossos hi podrien respondre de la mateixa manera. No obstant, contactats per aquest diari, no han volgut donar més detalls sobre la seva estratègia, si bé asseguren que estan posant tots els esforços a combatre aquest enemic invisible. Ramon Chacón, cap de la Comissaria General d’Investigac­ió Criminal, ja va explicar al març que estaven treballant en el bloqueig i l’eliminació de les dades filtrades en la Dark Web.

El xantatge

Els Mossos han advertit que creuen que Ransom House continuarà publicant a poc a poc les dades robades al Clínic per augmentar la pressió. Amb això, els cibercrimi­nals volen que la Generalita­t pagui 4,5 milions de dòlars (uns 4,2 milions d’euros) per alliberar la informació segrestada. Les autoritats han rebutjat aquesta via, ja que no garanteix que els atacants deixessin de publicar les dades del Clínic. Un pagament, a més, donaria ales a Ransom House per continuar llançant aquest tipus de ciberatacs contra infraestru­ctures crítiques com són els hospitals.

El Clínic ha notificat per requerimen­t legal que entre les noves filtracion­s dels cibercrimi­nals figuren «dades identifica­tives i de salut dels pacients, vinculades al tracte assistenci­al així com d’investigac­ió clínica». Fonts sanitàries assenyalen que podria anar des del DNI fins a l’adreça de correus electrònic­s. L’accés a aquestes dades personals podria servir a Ransom House per llançar nous ciberatacs contra els pacients.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain