El Periódico - Català

El Govern es planteja ara salvar la bassa de Llinars

El Departamen­t d’Acció Climàtica, que fins ara no donava cap valor ambiental a l’espai, aturarà les obres per encarregar un estudi.

- GUILLEM COSTA

La lluita ecologista persisteix a Llinars del Vallès. L’ambient festiu i de celebració va inundar divendres els voltants de la bassa en disputa després que el Govern s’hagi plantejat defensar aquesta zona humida. Dilluns va començar una acampada per defensar la bassa de Can Tàpies, que ja s’ha erigit en un símbol amb la seva nova denominaci­ó: la bassa de Llinars.

És un espai que es va formar de manera natural després que l’explotació minera que hi havia a la zona quedés abandonada. El buit es va cobrir amb aigua freàtica i les plantes i els ocells hi van proliferar.

Fa unes setmanes, la propietat del terreny va començar a omplir l’estany de terra per assecar-lo i fer desaparèix­er la bassa. «Un disbarat, en plena sequera», opinen veïns que rondaven pel lloc aquesta setmana.

Els implicats en la lluita per salvar la bassa expliquen per què l’empresa pretén eliminar la bassa de Llinars. «Volen recuperar la fiança que es va invertir abans de muntar el negoci miner», explica

Laia Vidal, activista del mateix col·lectiu. Per aquesta raó, els ecologiste­s van demanar a la Generalita­t que ho impedís i que afegís la bassa a l’inventari de zones humides.

La resposta del Departamen­t d’Acció Climàtica va ser negativa. Llavors, les entitats implicades van optar per intervenir en l’assumpte i van muntar l’acampada (que encara està en marxa) per frenar les obres. I ho van aconseguir.

El discurs oficial

Però el Govern va mantenir el seu discurs: va explicar que la bassa és artificial, conseqüènc­ia d’una activitat extractiva anterior i que no tenia cap interès ni benefici per a la biodiversi­tat. Fonts del departamen­t van detallar a aquest diari que l’últim informe encarregat constatava que no tenia prou valors per preservar-la.

Sant Antoni de Vilamajor

Malgrat això, després de la pressió dels ecologiste­s, que aquest divendres es van manifestar a Barcelona davant la conselleri­a, el Govern ha canviat d’opinió. Les mateixes fonts asseguren que ara s’ha decidit aturar els treballs de l’empresa que l’omplia de terra. La Generalita­t encarregar­à nous informes que permetin reavaluar la situació i, si és necessari, es modificarà l’ús de l’espai perquè la bassa de Llinars es conservi.

Això és el que els va explicar el director de Polítiques Ambientals, Marc Vilahur, als manifestan­ts. Tot i així, Vilahur va remarcar que han de ser l’ajuntament (en mans d’ERC) i el propietari dels terrenys els que decideixin què s’ha de fer amb l’espai. El seu departamen­t es limitarà a refer-ne la valoració ambiental, que fins ara no era òptima. La plataforma en defensa de l’espai ja té el seu informe, elaborat per membres de la fundació Rivus i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, i l’ha entregat a la conselleri­a. En el document s’acredita l’«indiscutib­le valor ecològic» de la bassa i s’enumeren les espècies albirades. El text qualifica la bassa de «hotspot local en biodiversi­tat en risc», però amb marge per a la restitució. Al maig es farà una reunió entre la Generalita­t, l’ajuntament i la propietat del solar.

 ?? Jordi Otix ?? Un grup de veïns es mobilitzen per salvar la bassa de Llinars del Vallès, divendres passat.
Jordi Otix Un grup de veïns es mobilitzen per salvar la bassa de Llinars del Vallès, divendres passat.
 ?? Manu Mitru ?? Una pacient mira una pantalla d’informació al Clínic.
Manu Mitru Una pacient mira una pantalla d’informació al Clínic.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain