El Periódico - Català

La IA sacseja el món de la música

Rapers com Drake i altres artistes veuen com s’estan generant, sense el seu consentime­nt, continguts amb les seves veus i imatge gràcies a la intel·ligència artificial.

- CARLES PLANAS BOU IGNASI FORTUNY

Drake està enfadat. Fa dues setmanes, un vídeo en què l’influent raper canadenc apareixia cantant una cançó de l’artista Ice Spice va començar a circular per internet. No obstant, ell mai ha rapejat aquella lletra. Tot i que convincent, la veu que sonava no era la seva, sinó una creació sintètica generada amb intel·ligència artificial (IA). «Això és la gota que fa vessar el got», es va queixar a Instagram. El seu cas no és únic. La seva sorpresa, tampoc. I és que la indústria de la música assisteix amb temor a l’eclosió d’aquesta tecnologia.

La teva pròxima cançó favorita podria haver sigut creada amb IA. En els últims mesos s’han desenvolup­at nous programes informàtic­s capaços d’aprendre i replicar la modulació i l’entonació vocal de qualsevol artista. Així, els usuaris poden fer que aquesta falsa veu generada per l’aplicació versioni temes populars d’altres artistes o que canti una lletra completame­nt nova.

Aquesta possibilit­at ha portat a una tendència d’experiment­ació que s’està popularitz­ant en plataforme­s com TikTok, on s’ha viralitzat Rihanna cantant Cuff it de Beyonce; Ariana Grande versionant Passionfru­it, de Drake; i Love yourself, de Justin Bieber, reinterpre­tada per Kanye West. Crear temes amb la veu d’altres artistes mai ha sigut tan fàcil.

Frederic Font, investigad­or del grup de Tecnologia Musical de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF), adverteix que el potencial és molt gran i que, en el cas de la música, «no deixa de ser una cosa molt experiment­al».

Eix central al Sónar +D

L’expert, que moderarà una xerrada sobre el tema dins del Sónar +D (aquest any amb l’impacte de la intel·ligència artificial a les arts com a eix central del programa), exposa que «hi ha una part de la recerca sobre la IA en què la intenció no és substituir completame­nt el procés de creació, sinó ajudar o contribuir creativame­nt un artista a pensar d’una manera diferent, donar-li unes possibilit­ats noves». «Si t’ho mires des d’aquest punt de vista no és tan trencador, és el que ha passat en tota la història de la música a mesura que han anat irrompent elements nous», afegeix.

Malgrat això, tots aquests continguts s’estan generant sense el consentime­nt d’aquells a qui es plagia la tècnica vocal, una cosa que inquieta tant artistes com les grans discogràfi­ques que els represente­n. Conscient d’aquest canvi, Universal Music Group ja ha demanat a les grans plataforme­s musicals de streaming –entre elles Spotify i Apple Music– que no permetin a companyies de IA accedir sense permisos al seu catàleg de música per entrenar els programes. «No dubtarem a prendre mesures per defensar els nostres drets i els dels nostres artistes», van amenaçar en un correu electrònic a què va tenir accés el Financial Times.

Font, però, apunta que «en el camp de la música no es pot entrenar amb tantes dades com en altres camps com la imatge o el text, i llavors la qualitat no arriba a ser tan bona». L’investigad­or de la UPF assegura que ara «estem enlluernat­s, però l’impacte real que pugui tenir això a llarg termini l’hem d’anar veient» i que, de tota manera, també dependrà «del pes que la societat li atorgui, no només de les possibilit­ats tecnològiq­ues».

Per la seva banda, Sony Music, consultada per aquest diari, no ha volgut valorar per ara la situació i els desafiamen­ts que planteja la IA.

Compte misteriós a TikTok

Diumenge passat, un usuari de TikTok anomenat Ghostwrite­r977 va publicar Heart on my sleeve, una cançó creada amb IA per replicar les veus de Drake i The Weeknd. Després d’acumular més de set milions de visualitza­cions, el tema va saltar a Spotify i Apple Music, on més de 600.000 persones la van escoltar en menys de 24 hores. No obstant, dimarts la cançó ja no es podia escoltar en cap d’aquestes tres

 ?? ?? Els germans Gallagher.
Drake.
Els germans Gallagher. Drake.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain