El Periódico - Català

Gemma Ruiz i La Sotana triomfen en una superdiada

▶ La Cambra del Llibre assegura que ha sigut el dia «més participat­iu» de la història i amb les vendes més altes

- LETICIA BLANCO ANNA ABELLA

«Estem davant la diada més participat­iva i la que més vendes ha fet de la història, amb un creixement superior al 5%», va confirmar ahir el Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre al final d’un Sant Jordi que han qualificat de «rècord», fent bones les sensacions que escriptors, llibreters i editors havien anat avançant durant tot el dia.

Aquest Sant Jordi també va confirmar que continua funcionant la regla no escrita que qui guanya el Premi Sant Jordi té molts números de ser un dels més venuts de la diada. I més, si a sobre ha sigut artífex del pregó de la festa del dia i la rosa: la periodista de

TV-3 i escriptora Gemma Ruiz Palà es va coronar al podi de la ficció en català amb Les nostres mares (Proa), el seu homenatge a les dones que van viure la dictadura de Franco, seguida d’un habitual del best-seller, Xavier Bosch, amb el seu 32 de març (Univers).

Sense sorpreses

La llista del Gremi de Llibreters, confeccion­ada segons les estimacion­s reunides durant la setmana i fins a última hora de diumenge no han donat gaire sorpreses en castellà: l’embranzida d’Eva García Saenz de Urturi és innegable i El ángel de la ciudad (Planeta) es va coronar com el llibre de ficció més venut en una jornada on l’escriptora de Vitòria no va donar l’abast: centenars de lectors van col·lapsar durant tota la jornada els seus punts de firma anticipant un èxit que la confirma com una de les favorites de Sant Jordi, on el best-seller copa gairebé tots els primers llocs del rànquing de més venuts.

Si l’any passat Saenz de Urturi va quedar segona per darrere de Santiago Posteguill­o, aquest any el seu últim thriller ambientat a

Venècia ha arrasat. En el segon lloc la segueix una altra tot terreny en matèria de best sellers, Elisabet Benavent, que fa una setmana llançava la seva última novel·la, Cómo (no) escribí nuestra historia (Suma), protagonit­zada per una escriptora d’èxit que travessa una crisi creativa i es planteja matar el personatge que la va catapultar a l’èxit.

El Barça i Rojas Estapé

En la no-ficció en català, un duel de titans: A la cúspide, Gran Enciclopèd­ia del Barça, de La Sotana (Blackie Books), que dissabte ja s’havien fos els 10.000 exemplars que tenien preparats, seguit del rei del true crime, Carles Porta, amb la seva nova entrega de Crims, Pecats capitals (La Campana).

En castellà, l’autoajuda i els

long-sellers es van imposar: el més venut va ser Cómo hacer que te pasen cosas buenas de Marian Rojas Estapé (Espasa), seguit d’Hábitos

atómicos de James Clear, (Diana),

Encuentra tu persona vitamina de Marian Rojas Estapé (Espasa).

Un diumenge en què una autèntica marea ciutadana va prendre els carrers de Barcelona des de primera hora del matí, l’èxit editorial estava totalment assegurat. Els sectors del llibre i les roses pronostica­ven que aquest Sant Jordi, que ha caigut en cap de setmana i arribava després de tres anys de restriccio­ns pandèmique­s, seria de rècord i al final les previsions s’han complert amb escreix.

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa als gremis i associacio­ns d’editors, llibreters, distribuïd­ors i de la comunicaci­ó gràfica de Catalunya, va assegurar que va ser el dia «més participat­iu» de la història i amb les vendes més altes, amb un creixement global superior al 5%.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, va afirmar ahir a la tarda que les xifres de vendes per Sant Jordi anaven «camí» de batre rècords i compartia les seves «bones sensacions» per l’alta participac­ió des de primera hora, per l’increment de l’oferta respecte a l’any passat i perquè les vendes ja van començar a créixer divendres.

Saenz de Urturi es va coronar com l’autora de ficció en castellà més venuda

 ?? Ricard Cugat ?? Saenz de Urturi (esquerra) i Ruiz Palà, ahir, durant les seves correspone­nts firmes de llibres.
Ricard Cugat Saenz de Urturi (esquerra) i Ruiz Palà, ahir, durant les seves correspone­nts firmes de llibres.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain