El Periódico - Català

Glòria d’una nit d’‘abril’, així va ser la festa del suplement d’EL PERIÓDICO

▶ El món de la cultura i la política brinda amb Prensa Ibérica després de la històrica jornada

- RAFA TAPOUNET

Després de dos anys de pandèmia i un de calamarsad­a (Sant Jordi on the rocks), al sector del llibre ja li tocava una alegria com la d’aquesta diada pletòrica. I les alegries s’han de celebrar sempre. Si és possible, en companyia d’altres éssers humans i en un lloc agradable i ben assortit. La festa del primer aniversari d’abril, el suplement literari de Prensa Ibérica (empresa editora d’EL PERIÓDICO), es postulava com l’opció preferent per rematar la jornada de glòria en un lloc tan suggestiu com l’Speakeasy del Dry Martini, l’espai presumptam­ent clandestí al qual només es pot accedir utilitzant una contraseny­a secreta.

Això de la contraseny­a de l’Speakeasy pretén evocar l’excitació, el perill i el sentit d’exclusivit­at dels dies de la Llei Seca als locals del Chicago dels anys 20, però diria que per als boomers que constituei­xen el grup generacion­al àmpliament majoritari a la festa d’abril (entre els quals s’inclou l’autor d’aquests apunts) el referent més pròxim són les consignes forassenya­des que Mortadel·lo i Filemó havien de deixar anar cada vegada que es volien colar al quarter general de la T.I.A. («esos tipos con bigote tienen cara de hotentote» i coses així).

Homenatge a Terenci

En aquesta ocasió, la frase salconduit que obre les portes d’aquest sarau llibresc generosame­nt patrocinat pel Grup Planeta i Freixenet és «A Terenci li agradava l’abril», un homenatge a l’escriptor barceloní nascut amb el nom de Ramon Moix que va tenir la mala ocurrència de morir precisamen­t un dia d’abril de fa 20 anys. «Volíem buscar una manera de vincular la festa amb el record del Terenci», explica Álex Sàlmon, director d’abril, que, en el seu paper d’amfitrió atent, es va col·locar a l’entrada mentre xerrava amb l’escriptor i periodista Juan Cruz, adjunt a la presidènci­a de Prensa Ibérica («jo estic aquí vigilant», va dir fent broma).

Aviat les copes de cava Elyssia que donaven la benvinguda als assistents van conviure a la barra i a les safates amb els acolorits còctels que han donat fama a l’establimen­t i la cosa es va començar a animar. Dels més matiners va ser el ministre de la Presidènci­a Félix Bolaños, que va dir arribar amb la «satisfacci­ó enorme» d’haver viscut «una jornada magnífica en què els ciutadans han disfrutat de la vida i la cultura i la lectura». Al seu voltant no triga a formar-se un grup d’empresaris i polítics en què figuren, entre altres, el conseller delegat de Prensa Ibérica, Aitor Moll; el director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez; el director de Bankinter a Catalunya, Eduard Gallart; la directora general de Focus, Isabel Vidal; el cap de l’oposició socialista al Parlament, Salvador Illa; el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, l’exconselle­r d’Economia Jaume Giró i, com no podia ser de cap altra manera, un vistós repòquer d’alcaldable­s.

Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Daniel Sirera (PP), Anna Grau (Ciutadans) i Eva Parera (Valents) són els candidats a l’alcaldia de Barcelona que es van dignar a rematar una exigent jor

 ?? ?? Festa del suplement ‘abril’ d’EL PERIÓDICO. A la imatge superior: Albert Sáez, Maria Eugènia Gay, Félix Bolaños, Jaume Collboni, Juan Cruz i Aitor Moll.
Festa del suplement ‘abril’ d’EL PERIÓDICO. A la imatge superior: Albert Sáez, Maria Eugènia Gay, Félix Bolaños, Jaume Collboni, Juan Cruz i Aitor Moll.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain