El Periódico - Català

«La Copa Amèrica serà un revulsiu per a Barcelona com ho van ser els Jocs»

- CRISTINA BUESA PATRICIA CASTÁN

— El 2022 va ser un any de rècords per a la institució. ¿Què espera del 2023?

— El transport marítim va vinculat a les dinàmiques de l’economia global. Si creix, nosaltres creixem. El 2022 va ser un any de recuperaci­ó postcovid amb xifres que no s’havien aconseguit mai. Aquest any hem començat més fluixos en els primers quatre mesos però les expectativ­es són d’un creixement superior.

— ¿En tots els àmbits?

— La guerra d’Ucraïna provoca que el segment del gas natural liquat assumeixi protagonis­me. Un altre sector amb una dinàmica positiva és el de la importació del vehicle elèctric ja que en 10 anys hi haurà una important renovació de flota. Tenim molt futur com a entrada d’aquests vehicles a Europa.

— ¿I en els creuers?

— Esperem mantenir-nos amb les 800 escales de l’any passat, però el volum de passatgers dependrà de l’ocupació dels barcos.

— El Port Vell afrontarà una transforma­ció enorme per la Copa Amèrica de vela.

— La Copa Amèrica deixa un primer llegat que feliçment ens obliga a actualitza­r el Port Vell i presentar la millor cara possible perquè l’any que ve sigui una infraestru­ctura més acollidora. S’invertiran 106 milions entre públics i privats.

— Inicialmen­t s’havia parlat de 86 milions en 16 projectes...

— Sí, però cada vegada se sumen més iniciative­s amb millores que faran fer un salt endavant en la reordenaci­ó dels espais, que ens obliga a pensar com serà el futur.

— ¿Com es farà?

— Hem arrencat un pla estratègic del Port Vell, coherent amb els projectes que ha impulsat l’ajuntament.

— ¿Per exemple?

— És imprescind­ible que es vinculin bé els eixos viaris que pararan al port: la Via Laietana, les Rambles, el Paral·lel, la Barcelonet­a... Com compartim amb l’ajuntament que la barrera física que avui represente­n se superi i sigui més permeable.

— Barcelona experiment­arà un gran canvi en aquesta zona.

— Un dels elements diferencia­ls de Barcelona és el mar. Les olimpíades van fer que fes un salt qualitatiu i ara la Copa Amèrica ha de ser aquest revulsiu vinculat a l’economia blava. La ciutat comença a avançar en l’àmbit dels magatzems, més endavant al Morrot i el Moll de Pescadors; també el World Trade Center i la reforma del Moll Oriental.

— ¿Quan estaran traslladat­s els creuers del tot al Moll Adossat?

— Els últims se n’aniran a final d’any, fruit de l’acord del 2018 entre el llavors president Sixte Cambra i l’alcaldessa Ada Colau. S’allunyen de la ciutat, i allà s’ubiquen set terminals. N’hi ha tres de públiques i després hi ha les de les navilieres, algunes en procés de construcci­ó, que acabaran en tres anys.

—Perquè hi hagi més creuers amb Barcelona com a base i no com a escala.

— Les terminals seran més dignes: per poder créixer com a port base és necessari oferir qualitat i lideratge.

— Hi ha altres espais del port on encara s’han de prendre decisions.

— Al Morrot estarà vinculat a l’obertura dels nous accessos viaris i ferroviari­s i, als magatzems del Moll Oriental, hi ha tres naus de 30.000 metres quadrats que

«Ens esforçarem perquè en un parell d’anys canviï la percepció sobre els creuers» «Les millores al port per la Copa Amèrica de vela ja superen els 106 milions d’euros»

 ?? ?? El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.
El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain