El Periódico - Català

El Port planeja ampliar el pont Porta d’Europa

▶ L’obra evitarà col·lapsar de passatgers el moll Adossat quan hi atraquin els ferris

- P. C. C. B.

rehabilita­rem per a projectes d’economia blava. Cal reflexiona­r sobre el lloc que havia d’ocupar l’Hermitage, volem que sigui un espai per a la ciutadania i no el turisme. Maremàgnum i Imax amb el projecte del Liceu, el mateix. Cal fer una sacsejada.

— Pel que fa als accessos hi ha també la connexió amb la Marina del Prat Vermell, anunciada per l’Ajuntament.

— Es treballa de manera coordinada i compartim l’objectiu, a més va molt vinculat a la reforma de la Ronda Litoral, ara estem pendents dels projectes.

— ¿En quina situació estan els accessos ferroviari­s i viaris?

— Van junts. El gran projecte de futur del Port de Barcelona fins al 2030 són els nous accessos pel sud amb una inversió de 760 milions. És imprescind­ible que es portin a terme en cinc anys perquè necessitem fer un salt qualitatiu en connectivi­tat ferroviàri­a.

— S’esperen des de fa molt temps.

— El protocol del 2020 s’ha traduït en la redacció dels projectes bàsics i la configurac­ió d’equips de treball. Esperem que el 2023 s’adjudiquin els projectes. Afecta diferents àmbits: Adif, carreteres, la part ferroviàri­a, cal coordinar en temes ambientals... És un espai amb una complexita­t enorme.

— ¿No s’avança en quota ferroviàri­a?

— Ara mateix estem en un 14%, que és un percentatg­e elevadíssi­m, com cap altre port al Mediterran­i. El 2005 teníem un 2%, però hem tocat sostre i amb la infraestru­ctura que tenim no podem créixer. Més ferrocarri­l és imprescind­ible per afrontar la descarboni­tzació del transport.

— ¿Hi ha avenços sobre la taxa ambiental de la Generalita­t?

— Vam presentar al·legacions i ens hem reunit amb la Conselleri­a d’Economia per mirar d’arribar a un acord. Que es compagini la voluntat de ser exigents ambientalm­ent i que els ports puguin competir.

— ¿Amb l’augment de la taxa turística als creueriste­s heu detectat un refredamen­t de l’interès per Barcelona?

— No ens consta.

— ¿I com ho valora?

— Els creuers són una activitat significat­iva per al port i per a Barcelona i la nostra funció és gestionar-ho: minimitzar tot allò negatiu i impulsar el retorn sobre la ciutat. Volem ajudar a fer aquest encaix de l’activitat de creuers i per això impulsem el Consell per a la Sostenibil­itat dels Creuers amb 50 mesures.

— ¿Per a què servirà?

— Per donar el màxim d’informació i funcionarà abans de l’estiu. Hi ha marge de millora, ganes per part de la ciutat i del sector de trobar aquest encaix. Volem ser la ròtula que pivoti i coordini unes iniciative­s que permetin que en un parell d’anys millori de manera significat­iva la percepció que es té. Els creuers han de canviar moltes coses, però també el port i la ciutat. Ens arremangar­em.

— ¿Reduir els creueriste­s és una opció com demana l’alcaldessa Ada Colau?

— És important conèixer les regles del joc. Quan dones una concessió a una naviliera fruit d’un pacte del 2018 no pots fer marxa enrere. Si pactes set terminals són set concession­s i darrere de cada una d’aquestes hi ha 100 milions d’inversió pública i privada. Llavors es va determinar el futur dels creuers a Barcelona i cal ser conscients d’això, però no podem obviar un cert malestar d’una part de la ciutadania i el Port vol-hi donar resposta.

La rotunda transforma­ció que viu el Port de Barcelona, esperonada per la celebració el 2024 de la Copa Amèrica de vela, arribarà a un dels elements més singulars de la infraestru­ctura: el pont Porta d’Europa, que haurà de ser ampliat en els anys vinents per absorbir les noves necessitat­s de mobilitat cap al moll Adossat.

Aquesta construcci­ó basculant inaugurada el 2000 és la més gran del continent d’aquestes caracterís­tiques i és l’única manera d’arribar per terra a l’Adossat, on atraquen els grans creuers. El president del Port, Lluís Salvadó, afirma a EL PERIÓDICO que serà un pas necessari per al nou cabal de passatgers de ferris i creuers quan tota l’activitat es concentri allà, en un termini de tres anys. Aleshores, el port haurà de plantejar «desdoblar» aquesta via.

El pont consta d’una estructura mòbil en acer de base de dues fulles a 22,5 metres d’altura, recolzats sobre dues pilastres a la dàrsena. S’obre per la meitat en vertical per permetre el pas d’embarcacio­ns i ofereix un canal de navegació de 100 metres en total.

El seu protagonis­me creixerà a curt termini. La concentrac­ió de l’activitat de passatgers al moll Adossat és l’eix de l’acord tancat el 2018 entre el port i l’ajuntament, per separar el tragí de naus de la primera línia marítima per motius mediambien­tals i per guanyar espai d’usos ciutadans a peu de Ciutat Vella. Així, els creuers més petits i luxosos passaran a operar només en terminals de l’Adossat, com els ferris.

Transvasam­ent dels creuers

Aquest objectiu, que s’ha accelerat amb motiu de la Copa Amèrica, es traduirà en el transvasam­ent de l’activitat de creuers a finals d’aquest any i dels ferris en els vinents. Es pot recordar que l’activitat de ferris va arribar a l’1,6 milions d’usuaris el 2022, prop de la xifra de creueriste­s (2,3 milions de moviments, que correspone­n en realitat a 1,65 milions de viatgers).

D’aquesta manera, quan desaparegu­i l’activitat industrial i es focalitzi la de viatgers, el volum d’usuaris del pont per accedir a l’Adossat es multiplica­rà, però sobretot creixerà el nombre de vehicles, ja que bona part d’usuaris dels transborda­dors porten el seu propi cotxe. A més dels camions de mercaderie­s que hi embarquen per traslladar-se a les Balears i Itàlia.

El president del Port té clar que en un parell d’anys hauran de «plantejar l’ampliació del pont», que ja consta en la seva «planificac­ió». «S’haurà de desdoblar», precisa, per evitar la congestió a la zona. No hi ha cap pressupost ni projecte, però sí la certesa que és una ampliació.

 ?? Jordi Cotrina ??
Jordi Cotrina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain