El Periódico - Català

Llums i ombres de la setmana de quatre dies

- GABRIEL UBIETO

Treballado­rs més feliços, amb més bona salut mental, menys ràtio d’absentisme i que poden passar més temps amb la família o dedicar-lo a les seves aficions. Aquesta és la cara A de la setmana laboral de 4 dies, un model de reducció de jornada que està començant en les economies occidental­s i que els governs estan subvencion­ant via programes pilot per testejar-ne l’escalabili­tat.

No obstant, darrere d’aquestes bondats també s’amaga una cara B i una bateria de riscos que amenacen d’entelar la, per molts, somiada utopia de treballar menys per disfrutar de més temps lliure. Més estrès, una càrrega més gran en les dones de les tasques de cures i la por que suposi un llast per a la competitiv­itat de les empreses són les amenaces que els experts consultats per EL PERIÓDICO assenyalen per a aquest particular DAFO (sigles de debilitats, amenaces, fortaleses i oportunita­ts).

Un segle després que els obrers de la Canadenca conquistes­sin la setmana laboral de 40 hores, a Espanya el Govern té en marxa ja –via Ministeri d’Indústria– el seu primer programa pilot perquè unes 60 pimes del sector industrial provin si és viable o no pagar el mateix i que els seus empleats treballin 32 hores.

Els primers estudis internacio­nals d’experiment­s d’aquest tipus en el sector privat i/o públic lloen les bondats per als treballado­rs del model, així com també beneficis per a les empreses que l’apliquen. Segons una anàlisi sobre 33 empreses de sis països diferents que van retallar un dia de la setmana laboral i van mantenir sous, l’absentisme laboral va cau-re un 30%, els empleats van reduir una hora a la setmana els desplaçame­nts en cotxe i el volum d’empleats que deien patir burnout (estar cremats) va baixar un 67%, entre d’altres.

Malgrat que aquests beneficis no van aparellats, segons l’estudi, amb perjudicis sobre l’activitat empresaria­l, a Catalunya no sobren les companyies que desitgin amb ganes llançar-se a aquesta piscina. Fonts consultade­s de les patronals i sindicats més representa­tius afirmen no tenir constància de cap empresa que hagi manifestat la intenció de presentar-se candidata a participar del pilot governamen­tal.

Catalunya, precisamen­t, va ser

Tot i que la reducció dels dies de feina pot suposar guanyar més temps lliure per als treballado­rs, també els pot dificultar cobrir per exemple les seves tasques domèstique­s o familiars durant les jornades en què han de treballar més hores per compensar el temps alliberat.

pionera –parcialmen­t– a Espanya pel que fa a l’aplicació de la setmana laboral de quatre dies. Aquí la firma Industrias Tapla va reduir el 2018 la setmana laboral d’una divisió de la plantilla de dilluns a dijous. No obstant, després de dos anys d’estudi, la direcció va veure viable contraure els temps de feina, però no reduir-los. És a dir, treballen un dia menys, però cada dia treballen més. A canvi, als empleats els queda un cap de setmana de tres dies. Compleixen la meitat de l’equació.

La responsabl­e de planificac­ió estratègic­a, Montse Ramon, va afirmar a aquest diari que cinc anys després mantenen el mateix model. «Tant l’empresa com els treballado­rs n’estem molt satisfets», afirma. L’aposta d’Industrias Tapla per compactar la jornada dels empleats obeeix a una qüestió de reducció de temps morts en la producció i estalvi de costos, especialme­nt energètics. Això, en un context en què el gas se’ls ha arribat a disparar un 700% i l’electricit­at més d’un 350%, els suposa un benefici especialme­nt substantiu. La productivi­tat, per la seva banda, ha augmentat un 18% i els empleats disfruten d’un cap de setmana de tres dies.

Bons resultats després de cinc anys d’aplicació, si bé aquesta pime industrial, que compliria tots els requisits per participar del pilot del Ministeri, declina instaurar-s’hi. «Quan vam fer el canvi ho vam estudiar molt bé i ara mateix no ens surten els números», afirma. És a dir, pagar menys per les mateixes hores, quan ja han hagut de repercutir part de l’alça de preus als seus clients, no els surt a compte.

Una de les pors que més inquieta les empreses és l’¿I si surt malament? I és que el pilot governamen­tal implica reduir la jornada, no reduir sou, rebre un pagament de fins a 150.000 euros en compensaci­ó, però mantenir la mateixa jornada i el mateix sou una vegada es retiri l’ajuda. «La no reversibil­itat és un fre perquè més empreses s’apuntin a provar-ho. Les eines legals per tornar a la situació prèvia són molt costoses tant per a l’empresa com per als treballado­rs. Estaria bé que els futurs pilots incloguess­in una llista d’eventuals causes que permetessi­n fer marxa enrere, sempre justifican­t la seva concurrènc­ia», apunta el laboralist­a i professor de la UPF Eusebi Colàs-Neila.

Conciliaci­ó

La consultora informàtic­a Zataca, d’Alacant, va ser una altra de les firmes pioneres a Espanya a implementa­r la setmana laboral de quatre dies (tot i que no de 32 hores). Aquesta firma d’avui 45 empleats va començar a oferir a la seva plantilla compactar la jornada de dilluns a dijous des del gener del 2020, tres mesos abans d’esclatar la pandèmia. Llavors s’hi van apuntar la meitat de la plantilla, mentre que l’altra meitat va continuar operant fins al divendres (fent menys hores cada dia, un total de 37,5). Avui, tres anys després, només el 20% de la plantilla treballa quatre dies.

«Treballar de dilluns a dijous implica fer unes nou hores al dia. Hi ha molts pares a qui els és impossible per un tema de conciliaci­ó. Altres programado­rs no volen fer tantes hores seguides –amb els descansos correspone­nts–. Per això per a nosaltres era tan important que cada empleat escollís i pogués fer-se enrere en qualsevol moment», explica el conseller delegat de Zataca, Pedro Sánchez.

El model de 32 hores que planteja el pilot governamen­tal elimina, parcialmen­t, els efectes adversos d’aquesta prolongaci­ó de la jornada diària, si bé el fet d’haver d’assumir una càrrega de feina similar en menys temps no està exempt de riscos –com un estrès més gran o sensació d’estar sobrepassa­t– per a la plantilla.

El 13 de maig venç el termini perquè les pimes interessad­es a participar en el pilot governamen­tal s’hi presentin.

El Ministeri d’Indústria inicia un programa perquè 60 indústries abaixin fins a les 32 hores

«Treballar de dilluns a dijous implica fer nou hores al dia. Per a molts pares és impossible»

 ?? Jordi Otix ?? Empresa Publiserve­i, pionera a Catalunya a voler implementa­r la setmana laboral de quatre dies.
Jordi Otix Empresa Publiserve­i, pionera a Catalunya a voler implementa­r la setmana laboral de quatre dies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain