El Periódico - Català

La reconcilia­ció de l’Aràbia Saudita i l’Iran reconfigur­a el mapa a l’Orient

▶ L’acostament polític entre les dues grans potències regionals, enemistade­s durant vuit anys, beneficia Síria i Qatar i perjudica Israel

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Són dies moguts al Pròxim Orient. Els telèfons no deixen de sonar, alts càrrecs desembarqu­en en aeroports estrangers, se succeeixen els retrats d’històrique­s encaixades. I és que la reconcilia­ció entre l’Iran i l’Aràbia Saudita fa tot just un mes està reconfigur­ant la regió. Qatar recupera amistats amb els països veïns. El dictador sirià, Bashar al-Assad, veurà florir la primavera. Al Iemen, entreveuen un futur en què les bombes deixin de cobrir el sol. Els aliats de les dues grans potències regionals es beneficien de l’apaivagame­nt de la seva enemistat, el final de la qual promet la pau.

Semblava increïble però la Xina ho ha aconseguit. El 10 de març, l’Iran i l’Aràbia Saudita anunciaven la intenció de restablir relacions diplomàtiq­ues després de vuit anys com a grans rivals. La monarquia saudita va trencar el 2016, juntament amb els Emirats, Bahrain i Qatar, les relacions diplomàtiq­ues amb el règim dels aiatol·làs després dels atacs dels seus partidaris contra missions diplomàtiq­ues saudites a l’Iran. Amb l’ajuda de la mediació xinesa, els dos països, abanderats de les dues principals branques de l’islam, tenen pressa per recuperar el temps perdut. A banda del compromís de reobrir les ambaixades al juny, volen implementa­r acords de seguretat i cooperació econòmica firmats fa més de 20 anys.

Alhora, la regió es fa ressò d’aquesta amistat. Gairebé 900 presoners han sigut alliberats al Iemen i l’Aràbia Saudita i intercanvi­ats en el canvi més destacat des de l’octubre del 2020. A més, la visita d’una delegació saudita a Sanà la setmana passada dona ales a somiar la pau. L’ambaixador saudita Mohammed al-Jaber es va reunir amb el líder dels houthis insurgents, Ali Qarshah, i així va donar legitimita­t al seu antic enemic, aliats de l’Iran en el conflicte.

Padrins saudites d’Al-Assad

També des de casa, els saudites avancen amb desenes de gestions diplomàtiq­ues. Una delegació de Hamàs ha fet la primera visita en anys a l’Aràbia Saudita. Part de la milícia palestina aterra al desert saudita amb la intenció de millorar les seves relacions amb Riad després que les tensions augmentess­in a mesura que Hamàs s’acostava a l’Iran. La setmana passada el ministre d’Exteriors sirià, Faisal al-Miqdad, va fer la seva primera visita a l’Aràbia Saudita des del 2011 per «celebrar una sessió de converses» i «arribar a una solució política» a Síria.

Les últimes setmanes, Riad s’ha atribuït el lideratge del procés de rehabilita­ció d’Al-Assad a la regió. Divendres passat, la capital saudita va acollir una reunió de la Lliga Àrab per discutir la reincorpor­ació de Síria que, tot i que va aconseguir el compromís de continuar les converses per trobar una solució política al conflicte, no es va arribar al consens. Després de la repressió dels manifestan­ts el 2011, Síria va ser àmpliament rebutjada pels governs àrabs. El repudi regional va culminar amb l’expulsió de la Lliga Àrab.

Alguns membres, sobretot Qatar, s’oposen a la tornada de Damasc a l’organitzac­ió. Malgrat això, l’Aràbia Saudita planeja convidar Al-Assad a la cimera de la Lliga Àrab que té programada per al 19 de maig, segons han explicat algunes fonts a Reuters. L’assistènci­a a la reunió, amb un enorme potencial simbòlic, marcaria l’avenç més significat­iu en la seva rehabilita­ció dins del món àrab des de la suspensió el 2011. Durant els últims dies, Tunísia, el bressol de les revolucion­s de la Primavera Àrab, i Síria han anunciat la decisió de reobrir les seves respective­s ambaixades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain