El Periódico - Català

Erdogan compra un portaavion­s en plena campanya

▶ El president obre al públic la seva primera gran nau de guerra a un mes dels comicis

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER

Bayram, d’uns 60 anys, diu que prendre la decisió de creuar mig Turquia va ser fàcil, que a la que va veure amb la seva dona el nou portaavion­s a la televisió no s’ho van pensar gaire, van comprar un bitllet per a la setmana següent i aquí són ara, abstrets pel que acaben de veure.

És molt més gran del que s’esperaven, diu Bayram. «Hem vingut a Istanbul per veure com la República de Turquia pot aconseguir tot el que es proposa. És increïble. Vam venir fa dos dies des de Kahramanma­ras (al sud del país), tan sols per veure el portaavion­s. I ens ha costat dues hores de cua entrar, però quant orgull», diu Bayram entusiasma­t.

Al seu costat, la seva dona i la seva filla el miren fent una ganyota de diversió. «Bé, papa, i perquè jo visc aquí. També m’heu vingut a visitar a mi, ¿no?», l’exhorta la seva filla. «Sí, filla, és clar. Hem vingut per les dues coses, és clar, però principalm­ent pel portaavion­s. A tu ja et veiem molt sovint», contesta Bayram, al cap del qual només entra una cosa en aquests moments.

I aquesta cosa està just a la seva esquena: és l’Anadolu –Anatolia en turc–, el nou i primer portaavion­s que té Turquia, que va ser botat aquest abril, un mes abans de les eleccions presidenci­als, pel president turc, Recep Tayyip Erdogan. L’Anadolu, el disseny i la tecnologia del qual van ser comprats a l’empresa pública espanyola Navantia, serà el primer portaavion­s del món que no transporta­rà avions de combat i caces, sinó drons i avions no tripulats: els famosos Bayraktar turcs.

«Ens ha encantat. Ha sigut molt interessan­t poder parlar amb tots els mariners, fer-los preguntes. I estic molt content que els meus fills ho hagin pogut presenciar», diu Yasar. «A dalt, a la coberta, hem pogut fins i tot veure els Bayraktars i els nous models de l’aviació del nostre país, com el Kizilelma».

Patriotes o traïdors

A un mes de les eleccions, la popularita­t del conservado­r i islamista Erdogan està en mínims històrics des que governa el país, fa 21 anys.

Segons la gran majoria de les enquestes, el president turc perdria el seu càrrec davant el líder de l’oposició, el laic i centreesqu­errà Kemal Kiliçdarog­lu. Però a l’Anadolu i a la cua que espera per entrar al barco, la figura d’Erdogan és indiscutid­a i indiscutib­le. Desenes porten rivets i pòsters amb el nom, la cara o la firma del president. Altres, de cara al barco, postrats davant el que veuen com un objecte sacralitza­t, tanquen els ulls per donar curs a les seves oracions.

No tot el país veu la inauguraci­ó de la mateixa manera. En les últimes setmanes, l’oposició turca ha carregat durament contra Erdogan, a qui acusen de ser responsabl­e de l’enorme crisi inflacionà­ria que viu el país des de ja abans de la guerra a Ucraïna. Als supermerca­ts d’Istanbul, per exemple, els preus de certs aliments bàsics s’han triplicat en un any.

 ?? Dilara Senkaya / Reuters ?? Ciutadans turcs posen a la coberta del portaavion­s Anadolu.
Dilara Senkaya / Reuters Ciutadans turcs posen a la coberta del portaavion­s Anadolu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain