El Periódico - Català

Mor Vicenç Oller, primer conseller d’Indústria de la democràcia

- EL PERIÓDICO

També ha ballat –literalmen­t– pels carrers el candidat d’ERC, Ernest Maragall, que junt amb la dirigent del partit, Marta Vilalta, van posar en el focus que hi continua havent «repressió» en l’independen­tisme i en la defensa del català que està fent el Govern davant un Ajuntament de Barcelona que consideren que «no compleix aquesta responsabi­litat».

Alberto Núñez Feijóo va invocar l’«esperit de remuntada» del PP a Catalunya durant un passeig amb l’alcaldable Daniel Sirera, però sense el líder català del partit, Alejandro Fernández, malgrat estar prevista la seva assistènci­a. Feijóo va erigir Sant Jordi en «icona» de Catalunya, una festa de «tranquil·litat i tolerància», paraules les quals Sirera va sumar a «concòrdia i llibertat».

Amb la mateixa bandera es va expressar el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que va definir la festivitat com la «veritable diada» de «tots els catalans», en contraposi­ció a l’11 de setembre, una data que considera «contaminad­a per l’independen­tisme». Acompanyat­s de roses taronges, l’alcaldable, Anna Grau, va aprofitar la jornada per prometre una «ofensiva pel bilingüism­e».

L’economista Vicenç Oller i Company, primer conseller d’Indústria de la Generalita­t en democràcia (entre els anys 1980 i 1984), va morir ahir, segons va informar la patronal Foment del Treball, de la qual va ser dirigent. Aquesta organitzac­ió va lamentar la mort de qui va ser el seu secretari general quan Carles Ferrer Salat n’era el president, i el va definir com «un home compromès amb el teixit empresaria­l i industrial» i amb visió de present i futur.

A més a més de ser conseller a l’executiu liderat per Jordi Pujol, va assessorar el Govern d’Artur Mas i va presidir el Cercle d’Economia en dues etapes, va estar en el consell d’administra­ció de La Caixa, va ser membre de la Societat Catalana d’Economia i vocal de la Fundació Economia i Empresa.

El maig del 1979, després de ser elegit president del Cercle d’Economia, tenia clares quines eren les prioritats: «Tot i que els partits polítics continuara­n figurant en les primeres pàgines dels diaris, el veritable cavall de batalla dels pròxims temps el trobarem en els problemes econòmics». Com si fossin declaracio­ns contemporà­nies, Oller va pros-seguir amb aquestes paraules: «El més essencial, de cara al futur, és saber vèncer la crisi econòmica i rellançar el país cap a nous camins de progrés en el si d’una societat democràtic­a». Un any després, el 8 de maig del 1980, saltava a l’arena política i el 1984 seria substituït per un altre nom conegut de l’escena econòmica catalana: Joan Hortalà.

Ada Colau va recórrer el centre de la mà de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, però sense Irene Montero

Alberto Núñez Feijóo va invocar l’«esperit de remuntada» del Partit Popular a Catalunya

De retorn al Cercle

Després d’abandonar el Govern, Oller es va reincorpor­ar a l’empresa privada, en concret, al servei d’estudis de la Banca Garriga Nogués, que ell mateix havia creat. El 1987 va tornar a ocupar la presidènci­a del Cercle durant dos anys més. Una etapa en què, sens dubte, va tenir com una de les principals missions acompanyar en l’organitzac­ió dels Jocs Olímpics del 1992.

 ?? Alberto Estévez / Efe ?? D’esquerra a dreta, Salvador Illa, Félix Bolaños i Jaume Collboni.
Alberto Estévez / Efe D’esquerra a dreta, Salvador Illa, Félix Bolaños i Jaume Collboni.
 ?? Jordi Bataller / ACN ?? Ernest Maragall, amb una bossa de la seva candidatur­a.
Jordi Bataller / ACN Ernest Maragall, amb una bossa de la seva candidatur­a.
 ?? Ricard Cugat ?? Xavier Trias, a la rambla de Catalunya.
Ricard Cugat Xavier Trias, a la rambla de Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain