El Periódico - Català

El futur dels cotxes

L’alternativ­a no és només l’electrific­ació, sinó menys vehicles

-

no és gens fàcil ni està absent de conflictes (¡com bé sabem a Catalunya!) i si persistim en el model del cotxe privat la rapidesa amb què podem fer la transició serà inferior, ja que a la demanda elèctrica per altres usos hi caldrà afegir la demanda elèctrica per alimentar el parc automobilí­stic. El resultat serà més emissions en el període de transició i la dependènci­a de més infraestru­ctures energètiqu­es.

Cal afegir que el desplegame­nt de les energies renovables i el seu emmagatzem­atge en bateries és molt riques. El canvi climàtic no és l’únic problema ambiental. A més, la mineria d’aquests materials i el seu transport no s’alimenta del sol i l’aire, sinó de combustibl­es fòssils que contribuei­xen també a emetre CO2.

Moltes persones associen la ciutat sostenible del futur amb una ciutat plena de cotxes elèctrics. No obstant, l’alternativ­a al model actual és la reducció radical de l’ús dels cotxes (elèctrics, això sí) i la potenciaci­ó del transport públic (molt més eficient energètica­ment) i dels desplaçame­nts a peu i en bicicleta.

En comparació amb els cotxes actuals, els cotxes elèctrics no generen directamen­t CO2 i provoquen molta menys contaminac­ió local (tot i que emeten partícules per desgast dels frens i pneumàtics i aixequen partícules dipositade­s a terra). Això són millores evidents, però les externalit­ats negatives de la mobilitat amb cotxe a les ciutats van molt més enllà: accidents i ocupació massiva de l’espai públic en detriment de l’espai disponible per passejar, conviure o jugar.

¿Un futur de cotxes elèctrics? Sí, però sobretot un futur amb molts menys cotxes. És necessari fer polítiques valentes per construir nous models de mobilitat com estan fent moltes ciutats punteres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain