El Periódico - Català

Fals moviment ‘eco-friendly’

- Ramiro Travé Jordi Roca Jusmet

Em preocupa el fals moviment ecologista que moltes empreses utilitzen ara només per quedar bé. Decep veure com algunes s’aprofiten de la consciènci­a ambiental de molts per obtenir beneficis a nivell d’imatge, sense realitzar accions reals i significat­ives en favor del medi ambient. Moltes adopten un discurs ecologista a les seves campanyes de màrqueting, però el seu compromís es queda en les paraules. S’afegeixen a la tendència eco-friendly sense implementa­r canvis significat­ius en les seves pràctiques empresaria­ls.

És fonamental que les empreses assumeixin la responsabi­litat real

Als països rics l’imaginari dominant sobre el transport és «una família, un cotxe» (o fins i tot dos o tres cotxes); aquest imaginari s’ha estès també en altres llocs del món.

Actualment hi ha pocs dubtes sobre que el model tradiciona­l basat a cremar massivamen­t derivats del petroli ha de canviar a causa de l’emergència climàtica i que ha de fer-ho ràpidament. El transport privat és el principal demandant de petroli i un contribuid­or important a les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

No obstant, molts veuen la progressiv­a desaparici­ó dels cotxes actuals com un canvi purament tecnològic cap als cotxes elèctrics sense haver de replanteja­r el model de mobilitat. Això és un greu error per moltes raons.

El cotxe privat és una alternativ­a extremadam­ent ineficient en termes energètics i més en el cas dels cotxes elèctrics, que en general són molt més pesants que els tradiciona­ls degut sobretot al pes de les bateries. Per moure una o unes quantes persones s’ha de moure una estructura que pot pesar una tona i mitja, i fins i tot més.

La transició a una electricit­at cent per cent renovable dependent de determinat­s minerals escassos com el liti, el cobalt o algunes de les anomenades terres rares. Ja fa anys que informes d’institucio­ns com l’Agència Internacio­nal de l’Energia i el Banc Mundial alarmen sobre la dependènci­a dels que s’han anomenat minerals crítics. L’extracció d’aquests minerals genera molts impactes ambientals i conflictes, tot i que no els veiem perquè normalment es produeixen lluny de les zones

Jordi Roca Jusmet és catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain