El Periódico - Català

Un de cada quatre presos no té casa al quedar en llibertat

L’escassetat de places per acollir reclusos sense llar provoca que alguns acabin al carrer o que tornin a delinquir. Justícia ampliarà l’oferta, però adverteix que no és competènci­a seva.

- ELISENDA COLELL

El 26,5% dels presos de Catalunya, prop de 2.700 reclusos, que avui compleixen condemna no tenen una vivenda on anar quan quedin en llibertat. Són les dades més recents facilitade­s per la Conselleri­a de Justícia de la Generalita­t a EL PERIÓDICO. «Si troben una llar, és molt precària: en condicions pèssimes, per exemple sense cèdula d’habitabili­tat», explica Rosa Maria Martínez, cap de l’àrea de medi obert i serveis socials de la direcció d’afers penitencia­ris del departamen­t. En total, Justícia ofereix un centenar de places per als presos sense sostre. Les entitats que les gestionen assenyalen que són del tot insuficien­ts i adverteixe­n que la falta de vivenda «condiciona la reinserció: és una doble condemna».

«Les persones que surten de la presó estan en terra de ningú: la presó ja no se’n fa responsabl­e, i els serveis socials tampoc perquè no estan empadronat­s enlloc. És un cercle viciós d’exclusió que no s’acaba mai», es queixa Betlem Román, treballado­ra social de la Fundació Obra Mercedària, una entitat amb més de 200 anys d’història atenent presos. Román treballa a la Llar la Mercè, un dels recursos de Catalunya per a presos sense sostre ja lliures.

Poques places

Aquesta vivenda té 18 places, però només 6 estan ocupades. La Conselleri­a de Justícia en finança 3. Les altres es cobreixen amb els donatius que aconseguei­x la fundació. «L’any passat vam rebutjar el 51% de les sol·licituds que ens feien els treballado­rs socials de les presons», explica Román. «Hem d’escollir els casos menys greus, els més recuperabl­es, perquè si no no tindríem rotació», afegeix.

¿I els més greus on acaben? El silenci parla per si sol. «El problema és que no tenim diners per finançar-ho, ens falten molts recursos, però la necessitat existeix: molta gent surt de la presó i no té on anar. ¿Com vols que comencin una nova vida així?», es lamenta la directora de l’entitat, Núria Ortín.

Als mercedaris els arriben sollicitud­s de tota mena que no poden assumir. El mateix li passa a la Fundació Sant Antoni Abat, que gestiona l’altre centre per a presos que ja han complert la condemna i no tenen vivenda. «Només tenim sis places. Cada vegada que dic que no a algú penso ‘¿on acabarà aquesta persona?’», assegura Alba Vilà, treballado­ra social del centre. «Això no afavoreix la reinserció, és clar. Molta gent ha trencat amb la família o les seves xarxes de suport i només els queda l’entorn de la mala vida, que els va portar a consumir drogues, a delinquir. Si es veuen amb les mans buides no tenen cap altra opció que tornar-hi», explica.

«És molt important que tinguin un lloc on dormir, menjar. Nosaltres els ajudem amb les

 ?? ?? Un exreclús estén la roba en una vivenda de Sant Feliu de Llobregat per als presos que surten lliures.
Un exreclús estén la roba en una vivenda de Sant Feliu de Llobregat per als presos que surten lliures.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain