El Periódico - Català

La no reinserció

-

prestacion­s, a buscar feina, pis. Això ajuda que puguin refer la seva vida des de zero», diu Vilà.

Segons expliquen les dues entitats, cada cas és complex, però hi sol haver dos perfils molt diferencia­ts. Un, joves migrants sense papers. «És un problema gravíssim. A la presó sí que treballen, però quan surten no poden accedir a una prestació social ni els poden fer un contracte. I la seva família és lluny», remarca Vilà.

El perfil dels espanyols

L’altre perfil és dels espanyols, que solen tenir més de 50 anys, amb un historial de consum de drogues, trastorns de salut mental i una família completame­nt trencada que no en vol saber res. «El principal delicte que cometen són robatoris per consumir. El problema és que la paga d’excarcerac­ió és de menys de 500 euros al mes, i triguen uns quants mesos a cobrar-la. Tenen molts problemes per trobar feina i amb la burocràcia de les ajudes socials costa moltíssim, no els arriba per tornar a començar», explica Román.

La Conselleri­a de Justícia admet la situació. «Som molt sensibles i estem ampliant places», diu Martínez. Però considera que atendre els presos una vegada són lliures no és responsabi­litat seva. «Nosaltres estem elaborant programes, però en realitat no ens correspon. Els haurien d’atendre els serveis socials municipals. Són persones lliures vulnerable­s i el sistema les ha d’atendre com a qualsevol altre ciutadà. Hi ha ajuntament­s que no volen empadronar-los, i llavors tenim problemes», insisteix Martínez.

A Barcelona hi ha un conveni amb Justícia des del 2019 pel qual treballado­rs socials de les dues administra­cions treballen conjuntame­nt per trobar una sortida cas per cas. «Hem atès 103 persones, però aquesta col·laboració s’ha d’ampliar a més municipis i territoris», remarca Sonia Fuertes, comissiona­da d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona. El Govern vol implantar aquest sistema de col·laboració amb més ajuntament­s, a través de l’Estratègia Catalana de Sensellari­sme, que fa anys que el Departamen­t de Drets Socials té sobre la taula sense gairebé haver-se desplegat.

«Necessitem circuits institucio­nals. El que no pot ser és que l’Administra­ció generi persones sense llar que després hem d’assumir els ajuntament­s. Ens passa amb les presons, però també amb els centres de menors de la DGAIA i les altes dels hospitals», insisteix Fuertes.

La comissiona­da reconeix que la xarxa de col·laboració no arriba a tothom. «És clar que tenim peticions, i és clar que veiem persones al carrer que acaben de sortir de la presó», afegeix Ferran Busquets, director de la fundació Arrels.

D'acord amb el seu cens, el 5% de les persones que dormen al carrer a Barcelona provenen d’un centre penitencia­ri. «Després de perdre la llibertat tornen a estar condemnats. Justícia té una responsabi­litat amb ells, i la condemna continua quan es queden al carrer. Tenen dret a començar des de zero amb plens drets», es queixa Busquets.

Pisos per a permisos

La Conselleri­a de Justícia sí que admet la seva plena responsabi­litat en la gestió dels pisos per a permisos. Hi ha presos que tenen dret en el segon o tercer grau, a sortir de la presó alguns dies, però no ho poden fer perquè no

F. OBRA MERCEDÀRIA

F. SANT ANTONI ABAT

Les dades de la Conselleri­a de Justícia revelen que molts dels presos que surten en llibertat al complir condemna acaben al carrer. tenen cap adreça on anar. Ara hi ha 90 places en pisos d’aquesta tipologia, però el Govern les vol ampliar fins a les 100. I quan acaben la condemna només s’hi poden quedar tres mesos.

La fundació pel Suport Social Solidari gestiona una vintena de places d’aquesta tipologia a Tarragona. «Hem fet filigranes i hem pogut atendre tots els casos aquí», comenta Laura Andreu, treballado­ra social. «Es poden quedar tres mesos màxim, ¿i després què?», afirma. Alguns troben una sortida. «Amb d’altres, fem el que podem, truquem a entitats socials, ajuntament­s... És imprescind­ible que hi hagi algú que els ajudi, sinó és impossible», assenyala.

Vincle familiar

Càritas també gestiona dos pisos de permisos a Barcelona. «Tenim més temps fins que acaben la condemna, però el problema el veiem igual. Amb alguns aconseguim recuperar el vincle amb la família, però d’altres acaben en locals, habitacion­s sense condicions higiènique­s, cases ocupes, cotxes...», diu Lourdes Ginesta. «Ells a la presó s’imaginen una vida en llibertat però topen de cara amb un món que no els ajuda gens», afegeix.

La Fundació Cedre, a Barcelona, està especialit­zada a atendre joves, menors de 30, que compleixen condemna. «La majoria són migrants sense papers i això fa molt difícil la seva reinserció: els hi neguen tot, feina i ajudes socials. ¿Què vols que facin? ¡És clar que reincideix­en, no hi ha cap altra alternativ­a!», exclama la gestora de l’entitat, Gemma Font. Sergi Fortià, de la cooperativ­a Suara, també veu el problema des d’un pis amb set places a Figueres. «El sistema els estigmatit­za. Nosaltres els derivem als serveis per a persones en exclusió i alguns ens diuen que no», es queixa.

«Les persones que surten de la presó són en terra de ningú: la presó no se’n responsabi­litza»

«Cada vegada que li dic que no a algú penso ‘¿on acabarà aquesta persona?’»

 ?? Ricard Cugat ??
Ricard Cugat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain