El Periódico - Català

«Admirem gent que presumeix de defraudar Hisenda»

-

me fa que sigui una selva o una gran ciutat. L’adult té una doble tasca en aquest sentit: ser exemple i ficar-lo al món perquè sobrevisqu­i i també té la responsabi­litat que el nen arribi a conservar aquest món. Els adults, per por de l’autoritari­sme, hem dit: «Mira, aquest és el món. Si t’agrada o no, no és el meu problema. Si et fas mal o fas mal als altres, no hi puc fer res. Viu la teva vida i deixa’m viure la meva». Els adults hem abolit l’autoritat per por de l’autoritari­sme. En definitiva i d’una manera clara considero que hem abdicat de la nostra responsabi­litat.

— ¿Hi ha marxa enrere? ¿Què fem amb els nanos?

— Els adolescent­s no són tontos. Si els fas triar entre una mala hamburgues­a i un pernil bo, trien el pernil. Si els fas triar entre Aquil·les i un tiktoker, trien Aquil·les. I ho dic per experiènci­a pròpia, perquè això m’ha passat a mi a classe. Però si no coneixen Aquil·les ¿com l’han de triar? Quan m’assec amb els meus i les meves alumnes i els llegeixo Homer se’ls estarrufa la pell.

— Vostè està convençut que l’escola menysprea les humanitats i advoca per formar futurs productors de coses.

— Amb perdó, però si tots som emprenedor­s ¿qui treballa en aquest país? No s’ha de culpar la maldat del que es pot explicar amb l’estupidesa. De vegades pensem que els que fan les lleis volen eliminar les discipline­s que fomenten l’esperit crític perquè volen gent que no pensi i només produeixi. Sinceramen­t, jo crec que no són tan llestos per fer-ho. Simplement, el que passa és que les grans empreses demanen que l’escola pública faci un tipus de subjecte que els vagi bé. Volen que aprenguin Excel. Quan introdueix­es noves matèries en els currículum­s, n’has de treure d’altres. ¿Per a què serveix llegir Homer? Per a res, doncs que aprenguin a fer servir l’Excel.

— ¿Està tan massacrada la filosofia a les aules? No ha sortit tan malparada en la nova llei educativa. Al batxillera­t és obligatòri­a i a l’ESO està dins de valors ètics.

— El pitjor que s’ha fet a la filosofia i a l’esperit crític va ser la llei Wert [del PP]. Ara s’ha intentat recuperar el que hi havia abans, però no s’ha aconseguit del tot. El PSOE ha fallat. Desapareix ètica i et diuen que no desapareix, que se li canvia el nom. ¿A algú se li acut canviar el nom a les matemàtiqu­es? A més, és una assignatur­a que la pot donar qualsevol professor. És una assignatur­a ideològica. Jo combrego amb molts postulats, però això no té a veure amb l’ètica, que parteix de problemes i preguntes. Amb l’ètica no s’ensenya el que has de pensar, sinó que s’ensenya a pensar. És un catecisme laic. Sospito que molts que reclamen pensament crític el que volen és que la gent pensi com ells. Els alumnes masclistes no deixen de ser masclistes per més que s’aprenguin unes definicion­s.

—¿Com ho fem perquè no ho siguin?

— Tenim la filosofia, que ens ajuda a afrontar problemes actualitza­nt-los. Hi ha tergiversa­ció de conceptes i ens trobem que es presenta el feminisme com el que no és, i així és més fàcil atacar-lo. El que hem de fer és donar als nanos eines intel·lectuals perquè sàpiguen distingir entre un argument ben construït i un de fals. Ells llegeixen directamen­t Simone de Beauvoir i les seves propostes polítiques i així treuen les seves pròpies conclusion­s. Jo als meus alumnes no els dic el que han de pensar.

«Un ‘influencer’ és una campanya de publicitat amb potes, em va dir una alumna» «El pitjor que s’ha fet a la filosofia i a l’esperit crític va ser la ‘llei Wert’ del Partit Popular»

 ?? Cristina Macia ?? Eduardo Infante, que imparteix classes de Filosofia en un institut de Gijón.
Cristina Macia Eduardo Infante, que imparteix classes de Filosofia en un institut de Gijón.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain