El Periódico - Català

La bici asfixia el cotxe a Via Augusta

L’Ajuntament de Barcelona aspira que el trànsit caigui entre un 3% i un 5% perquè la circulació sigui la d’abans de perdre un carril per al trànsit privat. Els canvis en la semaforitz­ació també haurien d’ajudar a esponjar les sortides i entrades des del V

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

El títol podria ser un altre. Alguna cosa com La bici guanya un carril a Via Augusta, fonamental per muscular la xarxa ciclista de Barcelona. I les dues visions tindrien raó. Aquesta infraestru­ctura és una bona metàfora de la dicotomia en què es troba la ciutat, entre planificar de portes endins o prioritzar els interessos dels que cada dia venen de fora, molts en vehicle privat. No hi ha dubte que els gestors de la cosa pública miren de maridar els dos assumptes, però hi ha ocasions en què l’equilibri és gairebé impossible. És un fet que l’eliminació d’un carril per a cotxes entre el túnel de Vallvidrer­a i la Ronda del Mig –també fins a la plaça de Molina, però resulta menys sagnant– ha elevat la congestió d’aquest tram. El problema és que ara els embussos o la sensació d’embús es percep durant bona part del dia. Al cap i a la fi, els cotxe i el bus tenen un 33% menys d’espai sense que el pas de vehicles hagi decrescut. L’ajuntament, però, aspira que decaigui entre un 3% i un 5% perquè, juntament amb alguns canvis semafòrics, les coses tornin a ser com abans.

La desena de persones consultade­s, usuaris de vehicle privat, coincideix­en que les coses estan molt pitjor que abans. Cal advertir que això no té vocació d’enquesta, sinó que aquest diari també ha preguntat a vianants, que són la majoria, i ciclistes, per descomptat. L’estrenyime­nt de carrils afecta la Via Augusta, però també els cotxes que desemboque­n en aquesta artèria. Adrià Gomila, director de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, assenyala que ara la situació «pot ser pitjor també per culpa de les obres del carril bici».

Les queixes

Escoltem els damnificat­s. «Vinc cada dia des de Vergós perquè he d’anar a buscar Mitre. Si abans trigava 10 minuts a recórrer aquest tram, ara me n’hi puc estar 20». «Intento creuar Via Augusta, però ara sempre hi ha cotxes que venen dels túnels de Vallvidrer­a que es queden enmig del pas». «Paguem una pasta per anar pel túnel i evitar-nos l’autopista, però potser ja no val la pena. Sempre amb aquella sensació que Barcelona no vol que vinguem». I un últim: «Estic d’acord a facilitar-li les coses a la bici, però no a costa dels altres, i menys en un punt d’accés a la ciutat tan important». Tots parlen del mateix: se’ls ha complicat la mobilitat. El seu tipus de mobilitat.

Aquestes queixes caldria compensar-les amb la llarga lluita del col·lectiu ciclista, que fa gairebé dues dècades que llegeix notícies sobre aquest promès carril bici a la Via Augusta, que abans de les eleccions del 28 de maig ja serà una realitat entre la Diagonal i el carrer de Dolors Monserdà. Per al següent mandat es deixa el tram més alpí, fins a la plaça de Borràs.

Es va desencalla­r gràcies, en part, al projecte de pressupost participat­iu impulsat pel govern d’Ada Colau i disposa d’un import d’1,1 milions d’euros. És, sens dubte, un itinerari fonamental per connectar aquests barris de muntanya amb la xarxa de carrils bici de l’Eixample. Llàstima, es queixen els ciclistes, que el corredor sigui tan estret.

Sobretot, paciència

Gomila es defensa de les crítiques. Primer insisteix en l’efecte obres i apel·la a la paciència i l’esperança que la cosa millori quan el carril bici segregat es posi en funcioname­nt. Un vial, per cert, que travessa les parades de TMB, de manera que els usuaris del bus hauran d’anar amb molt de compte a l’hora de pujar.

El director de Mobilitat es recolza també en les mesures previstes per suavitzar la congestió amb la pèrdua d’un carril. L’ajuntament preveu realitzar canvis en la semaforitz­ació, de manera que el corredor gaudeixi de més prioritat. També s’ha mogut una parada de bus a l’altura d’Anglí. El tema del bus mereixeria un article a part, ja que les parades de les línies V9 i 68 deixen un sol carril de fluïdesa. Al tenir un baixador just abans de Mitre, la situació encara es complica més.

Cal sumar-hi la previsió municipal que el trànsit disminueix­i entre un 3% i un 5%. ¿Com s’aconseguir­à? Gomila pronostica que hi haurà conductors que buscaran altres alternativ­es per eludir la Via Augusta. Amb tot això, la conjectura és que la circulació sigui exactament la mateixa que abans de la supressió d’un vial per al trànsit privat.

Nous hàbits

Segons xifres municipals, entre Vergós i Hort de la Vila passen diàriament (en laborable) 34.500 vehicles de pujada –que encara tenen tres carrils perquè les obres no han arribat a aquest punt de la Via Augusta– i uns 32.000 de baixada –ara amb un vial menys– . Una vegada passada la Ronda del Mig, la cosa baixa a 25.000 cap a plaça de Molina i 28.000 en sentit muntanya. Un altre dels factors a què s’agafa el consistori és el canvi d’hàbits, és a dir, que els conductors modifiquin els seus horaris de manera que l’hora punta quedi més repartida i esponjada, i per tant, el problema sigui més elàstic. Finalment, hi ha l’esperança que algunes persones que ara van en cotxe, davant les incomodita­ts, es passin a la mobilitat sostenible o activa. És a dir, que agafin el metro, el bus, que caminin o que vagin en bici. Però el cotxe, no.

L’empresa concession­ària dels túnels de Vallvidrer­a té previst analitzar com els afecta el carril bici una vegada que hagin finalitzat les obres. Actualment passen pels peatges uns 30.000 vehicles. Per ara, assenyala un portaveu, no s’ha notat una davallada d’usuaris. Si es compleix la previsió municipal, alguna cosa s’hauria de moure.

Els usuaris de vehicle privat coincideix­en que les coses estan pitjor que abans

 ?? Laura Guerrero ?? Filera de cotxes, a Via Augusta. Al final, quan la cosa s’aclareix, hi ha l’encreuamen­t amb la Ronda del Mig.
Laura Guerrero Filera de cotxes, a Via Augusta. Al final, quan la cosa s’aclareix, hi ha l’encreuamen­t amb la Ronda del Mig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain