El Periódico - Català

El conserge torna als hotels a la recerca del turisme de luxe

Un ‘aconseguid­or’ contracta un helicòpter per a una visita privada a un celler, aconseguei­x taula en un tres estrelles Michelin i ajuda Beyoncé a triar club.

- PATRICIA CASTÁN

L’hoste, CEO d’una multinacio­nal, va arribar al taulell d’un hotel de gran luxe de Barcelona i després de registrar-s’hi va preguntar com podia arribar al congrés on presentava un producte bancari. Gairebé té un infart al saber que la seva secretària s’havia confós i que la convocatòr­ia era a Madrid. Però, amb diners, la majoria de problemes o desitjos d’un viatger tenen solució, així que a dos quarts d’onze del matí, després d’algunes trucades, el conserge de l’establimen­t va aconseguir que en només dues hores el client arribés al recinte firal de la capital espanyola i que encara tornés a temps a Barcelona per rebre un massatge a l’spa de luxe de l’hotelàs que ja tenia pagat, que disfrutés d’un sopar d’alta volada i que pogués recórrer la ciutat abans de tornar al seu país des de l’aeroport del Prat amb els bitllets originals.

L’anècdota il·lustra la missió dels conserges top que han recuperat (i reforçat) els hotels de cinc estrelles de la capital catalana com a eina per mimar i consolidar el cotitzat turista de luxe que visita Barcelona. Aquests aconseguid­ors, amb agendes de contactes que valen el seu pes en or, es reconeixen en la champions league del turisme per ostentar el preuat pin de les Claus d’Or, un plus d’excel·lència en el servei.

Gairebé el que faci falta

Poden fer que una façana s’il·lumini per a una petició de matrimoni, aconseguir entrades per veure el Barça quan semblen esgotades, helicòpter­s per visitar de manera individual cellers de l’entorn, jets privats per als que tenen un caprici o han perdut un avió, taula en restaurant­s de tres estrelles Michelin per als quals hi ha mesos d’espera... Només donen un no si implica una il·legalitat, afirmen. Un d’ells recorda com va aconseguir que un hoste fetitxista visqués uns dies de crossdress­ing com a dona a Barcelona. També solen ser els artífexs de fer que Beyoncé, Bono (U2), Madonna i moltes altres estrelles trobin un club on anar.

Amb les reoberture­s d’hotels després de la pandèmia, alguns establimen­ts van reduir aquests equips o fins i tot en van prescindir. Però aquest 2023, els equips de consergeri­a (habitualme­nt només a partir de les 5 estrelles) tornen a funcionar al 100% o fins i tot han crescut, veient l’expectativ­a d’un any d’alta ocupació. Vincent Studer, director del The One, amb quatre conserges en nòmina, eleva a un pedestal aquest perfil d’empleat: «Un conserge et fa somiar, és friendly, té contactes increïbles. Qualsevol petició del client que aconseguei­xi, fa millorar la seva experiènci­a a Barcelona», explica. Al final, l’hoste valora un destí segons elements pròxims, com el tracte del cambrer de l’esmorzar o el suport que li va donar el conserge, opina.

De la seva empenta va donar fe la gala catalana celebrada dijous a l’hotel Sofitel Barcelona Skipper, on desenes d’ells, així com una quinzena de directors d’hotels i representa­nts del sector turístic van donar la benvinguda a les noves incorporac­ions de l’any a la xarxa de les Claus d’Or. A Catalunya n’hi ha 90, més els membres honoraris i jubilats. ¿Què fa que algú sigui mereixedor d’entrar en aquesta cèlebre estructura mundial? S’han d’acreditar dos anys de feina continuada en una consergeri­a de luxe, explica Mauro Torres (Mercer), delegat de l’organitzac­ió a Catalunya i vicepresid­ent per a Espanya.

El president de Les Claus d’Or a Espanya, Borja Martín, assenyala que són especialis­tes a «vendre una ciutat». Les últimes setmanes, Torres ha muntat des d’una declaració d’amor amb soprano i violinista a l’entrada de l’hotel, fins que una turista que feia 50 anys pogués satisfer el desig de cavalcar per una platja.

Dones a l’alça

Per a Xavi Castells, de Monument Hotel, russos, àrabs i nord-americans són els més exigents. Les dones s’han obert camí en un segment abans molt masculinit­zat. Com a mostra, la vàlua de María Alonso, que des de fa anys figura en la consergeri­a de l’Arts; la d’Idalija Nacaite, a El Palace Hotel, i la de Núria Tusell, que acumula set anys a Casa Fuster. Tusell ha perdut el compte de les peticions de mà que ha organitzat a Barcelona.

 ?? Laura Guerrero ?? Alguns dels conserges dels hotels més selectes de Barcelona, dijous passat.
Laura Guerrero Alguns dels conserges dels hotels més selectes de Barcelona, dijous passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain