El Periódico - Català

Revisió feminista de Cronenberg

Rachel Weisz lidera ‘Inseparabl­es’ (Prime Video), un ‘remake’ en format sèrie que ha desenvolup­at amb Alice Birch, guionista de ‘Normal people’ i ‘Conversaci­ones entre amigos’.

- JUAN MANUEL FREIRE

El primer que un es preguntava davant la mera menció d’un remake d’Inseparabl­es era: «¿Com s’hi atreveixen?». La pel·lícula de David Cronenberg impacta avui com ho feia a finals dels 80. Jeremy Irons estava insuperabl­e com els bessons Beverly i Elliot Mantle, un parell de prestigios­os ginecòlegs inspirats en els veritables Stewart i Cyril Marcus, morts als 45 anys en un aparent pacte de suïcidi. Cronenberg creuava humor recargolat, drama tèrbol o, per descomptat, el seu habitual terror corporal per explicar un descens compartit per les espirals del plaer, l’addicció i la bogeria.

El primer que un es preguntava al saber que Rachel Weisz havia iniciat i protagonit­zaria aquest remake en format sèrie, o que Alice Birch, guionista de la sublim Normal people, seria el seu showrunner, era: «¿Quan s’estrena?». Serà divendres, dia 21, quan podrem veure a Prime Video el resultat de la gosadia de Weisz. «Mai em vaig plantejar refer la pel·lícula sense més ni més», explica l’actriu britànica en entrevista amb EL PERIÓDICO des del festival Canneserie­s. «La meva idea era fer-la com a sèrie i explorar a fons la relació codependen­t entre germanes. Com són de brillants en les seves carreres i com són de disfuncion­als en les seves vides privades. Em semblava un terreny psicològic­ament complicat, si més no».

Després de convèncer la productora Annapurna Pictures per posar-ho en marxa, Weisz va apostar per Birch per al lideratge creatiu. En aquell moment, el 2018, encara no s’havien estrenat les revisions de llibres de Sally Rooney que han solidifica­t l’estatus d’aquesta dramaturga com a guionista televisiva. Weisz havia quedat sorpresa, com molts, amb el seu treball adaptant Nikolái Leskov a Lady Macbeth, també revelació d’una actriu (Florence Pugh) i un cineasta (William Oldroyd).

En van tenir prou modificant-se els cabells per deixar clar que són personatge­s 100% diferents

A més de ginecòlogu­es

En la seva versió femenina i feminista, Bev i Ellie són, a més de ginecòlogu­es, avançades obstetres que busquen canviar la manera en què les dones donen a llum, i així mirar de reduir l’encara massa alta mortalitat materna. El somni, sobretot de la segona, és crear una clínica experiment­al, tot i que per fer-ho hagin de col·laborar amb una dinastia farmacèuti­ca a l’estil dels Sackler, responsabl­es de l’epidèmia d’opioides més gran de la història dels Estats Units.

Com en la pel·lícula de Cronenberg, Elliot és la més hedonista, i Beverly, el seu revers retret i amant del control. «L’Alice i jo vam tenir llargues converses sobre les seves respective­s personalit­ats, les seves decisions de carrera, les seves accions», explica Weisz. «Elliot vol treballar realment com a científica. Beverly, més altruista, vol portar nens al món. És tímida i té una relació cautelosa amb el plaer, mentre que la seva germana ho devora tot: el menjar, el sexe, la feina... Vam decidir que Beverly portés el cabell recollit i que Elliot el portés deixat anar, però més enllà d’això, no em van fer falta més trucs externs per diferencia­r els personatge­s.

Resultat creïble

Tot i que no és la primera vegada que veiem un actor duplicat en pantalla, els resultats aquí són especialme­nt creïbles. Weisz explica una mica el procés a nivell pràctic: «Treballava amb una companya d’interpreta­ció, Kitty Hawthorne, tota una revelació que ni tan sols havia sortit de l’escola d’art dramàtic quan ens va enviar la seva cinta d’audició. Jo feia d’Elliot, ella feia de Beverly. Després intercanvi­àvem els rols». Weisz portava un auricular per escoltar el que acabava de gravar com a Elliot i seguir les cadències del diàleg.

El laberint de miralls s’estén, com en el film del 1988, al personatge de l’amant que desestabil­itza la relació codependen­t central. De nou, és una actriu fent d’actriu, i en aquest cas, filant molt prim, amb el nom de l’actriu que la va encarnar originalme­nt: Genevieve (Bujold). «Mai he fet un personatge tan pròxim a mi mateixa», explica Britne Oldford, antiga Cadie de Skins. «Genevieve ha de fer junkets de premsa, més o menys com estic fent jo en aquest precís moment [somriu]. Tot això em va fer les coses fàcils, igual que l’exactitud del guió de l’Alice».

Si l’economia de l’atenció ho permet, Inseparabl­es podria donar peu a converses sobre molts temes; de la gestació subrogada a la menopausa, de la lligadura de trompes a l’avortament. Sense oblidar la necessitat de parts més fàcils, segurs i humans.

 ?? Prime Video ?? Rachel Weisz (Elliot) i Rachel Weisz (Beverly), a la nova ‘Inseparabl­es’.
Prime Video Rachel Weisz (Elliot) i Rachel Weisz (Beverly), a la nova ‘Inseparabl­es’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain