El Periódico - Català

El sector immobiliar­i espera amb recel la llei d’habitatge

L’actualitza­ció del lloguer deslligada de l’IPC, la definició de gran propietari i les mesures de protecció contra els desnonamen­ts centren algunes de les polèmiques­nLa norma que aprovarà dijous el Congrés neix envoltada d’interrogan­ts

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

El sector immobiliar­i espera amb recel l’aprovació de la nova llei de l’habitatge dijous vinent al Congrés, després de l’acord entre els socis del Govern, EH Bildu i ERC. Mentre el col·lectiu notarial prefereix esperar al redactat final que es publiqui al BOE, l’actualitza­ció anual del lloguer desvincula­da de l’IPC, la nova definició de gran propietari de vivendes, l’obligació del propietari de pagar la comissió de la immobiliàr­ia o les noves mesures de protecció antidesnon­aments són alguns dels elements més polèmics de la nova norma.

També desperta suspicàcie­s el fet que cada comunitat autònoma pugui aplicar a la seva manera el marc legal. Tot plegat fa que la nova llei neixi envoltada d’un mar de dubtes entre profession­als de la compravend­a, lobbies, mediadors i experts analistes, així com representa­nts dels inquilins d’un mercat necessitat de solucions però sense receptes màgiques que acontentin tothom.

Pel que fa als inquilins, els experts celebren part de la llei, especialme­nt la que limitarà les pujades dels lloguers, tot i que reconeixen que falten prou mesures per elevar l’oferta de vivenda pública o mecanismes que contrarest­in la capacitat dels fons d’inversió per impulsar desnonamen­ts de famílies sense alternativ­a habitacion­al. A més, es preveu que es produeixi un autèntic auge de les destinades a temporada o turisme, que queden fora d’aquesta normativa. Per això Podem reclama incloure-les.

Per uns motius o altres, tots els sectors implicats hi veuen algun aspecte que critiquen, amb l’excepció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que considera que l’acord entre ERC, EH Bildu i el Govern obre una via per mitigar el preu dels lloguers i veu amb bons ulls la rebaixa de la definició «grans propietari­s» als que tenen cinc vivendes en comptes de deu i el blindatge de les competènci­es de les comunitats. Per la PAH, la llei antidesnon­aments a Catalunya va evitar entre 5.000 i 11.000 desnonamen­ts.

Imprecisio­ns

En canvi, per al Sindicat de Llogateres, la regulació dels lloguers prevista en la llei «és una farsa». Consideren que «lluny d’abaixar els preus, la imprecisió de la proposta permetria el contrari, és a dir, que els preus continuïn augmentant a un ritme elevat i asfixiant la població». Preveuen que davant un marc legal restrictiu apareguin picaresque­s per esquivar les limitacion­s, com apujar la renda fent-la passar per despeses d’IBI o ocultar informació sobre les condicions del contracte anterior.

El secretari general de l’organitzac­ió de consumidor­s Facua, Rubén Sánchez, considera «una bona notícia que els ajuntament­s puguin aplicar a les vivendes buides un recàrrec en l’IBI de fins al 150%», però d’altra banda resulta «lamentable» que no hi hagi mesures per controlar els preus dels lloguers «d’aquells particular­s que compren habitatges per especular. En això no s’han escoltat les reivindica­cions de desenes d’organitzac­ions de la societat civil», assegura.

Francisco Cruz és propietari des del 1992 de la immobiliàr­ia CVM Pisos, situada al nus comercial de Fabra i Puig, on gestiona lloguers i compravend­es. Opina que un dels aspectes més rellevants de la llei serà la manera d’aplicar l’índex de referència i la claredat dels conceptes que influiran en la renda. «El problema dels últims mesos ha sigut que el mercat s’ha parat també per la insegureta­t jurídica, a l’espera de saber de quina manera afectarà la nova llei cadascuna de les parts, després d’un any que ha sigut una autèntica bogeria d’augment de preus. El que tenia un pis a 800 eu

Els experts celebren part de la llei, tot i que reconeixen que encara falten actuacions per elevar l’oferta pública

 ?? ?? Construcci­ó d’edificis a la Vila Olímpica de BCN.
Construcci­ó d’edificis a la Vila Olímpica de BCN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain