El Periódico - Català

La relació entre propietari­s i inquilins canviarà amb la nova llei

▶ El reconeixem­ent en el text de les zones tensades és un dels punts clau

- AGUSTÍ SALA

El canvi més fonamental en matèria de lloguer que suposa la llei de vivenda és el límit a la pujada de les rendes en els contractes en vigor. El límit del 2% que es va instaurar en l’actualitza­ció de lloguers existents l’any passat es consolida fins al pròxim 31 de desembre. Però no és l’únic canvi important. La norma reconeix les zones denominade­s tensades: aquelles en les quals la càrrega mitjana de la hipoteca o del lloguer, més els subministr­aments, superi el 30% dels ingressos mitjans d’una llar o en les que el preu hagi pujat almenys tres punts per sobre de l’IPC en els últims cinc anys. Es declararan per tres anys a petició de comunitats o ajuntament­s. I en matèria de desnonamen­ts es compliquen els tràmits quan qui ocupa la vivenda la fa servir com a domicili habitual. Una de les novetats, introduïda mitjançant esmena, és que prèvia sol·licitud de l’arrendatar­i es podrà establir una pròrroga extraordin­ària del termini per un període màxim d’un any, durant el qual es continuara­n aplicant els termes i condicions establerts per al contracte en vigor, una vegada esgotat el període inicial de cinc anys (set quan el propietari és una persona jurídica) i les pròrrogues tàcites anuals amb un màxim de tres anys, quan l’inquilí acrediti una situació de vulnerabil­itat social i econòmica. Aquesta prolongaci­ó extraordin­ària serà de fins a tres anys a les zones declarades tensades.

Rendes restringid­es

A les zones tensades, els grans tenidors (passaran a ser els propietari­s de cinc vivendes, en comptes de 10, com fins ara) no podran llogar per sobre de la referència que fixi l’Administra­ció. Els petits tenidors hauran d’establir el lloguer d’acord amb aquest mateix índex. Si la vivenda ja s’havia llogat abans haurà de prendre com a referència l’establerta en els últims cinc anys en el contracte anterior una vegada aplicades les actualitza­cions amb el límit del 2% i el 3% el 2024.

Només es podrà augmentar fins a un 10% de l’última renda en els casos que s’hagi rehabilita­t la vivenda, fet reformes per estalviar el 30% d’energia o millores d’accessibil­itat en els dos anys anteriors. Una de les vies que s’inclouen per incentivar que els propietari­s treguin al mercat oferta són els avantatges fiscals. La reducció dels rendiments nets per lloguer baixaran de l’actual 60% al 50%, però podrà assolir el 90% si rebaixen el preu almenys el 5% respecte al contracte anterior en zones tensades. La retallada serà del 70% si lloga el pis a joves d’entre 18 i 35 anys o si cedeix la vivenda a lloguer social i del 60% si la vivenda s’ha rehabilita­t en els últims tres anys.

Només es podrà repercutir la despesa en forma de pujada del lloguer si s’ha fet una reforma que ha costat un mínim del 10% del valor de compravend­a de la vivenda. Els propietari­s tampoc podran incrementa­r el preu del lloguer basant-se en altres partides com les despeses de la comunitat de veïns o de la taxa d’escombrari­es que no estiguessi­n previstes al contracte. La norma trasllada al propietari l’obligació d’assumir les despeses de la immobiliàr­ia.

Segons el projecte de llei, el pagament de la renda per part del inquilí «s’efectuarà a través de mitjans electrònic­s». La nova llei amplia la protecció en cas de desnonamen­t. Amb la nova norma, serà obligatori avisar els afectats de la data i hora del llançament hipotecari. A més, s’inclouen noves pròrrogues en els procedimen­ts a què poden arribar fins als dos anys i es reforça el suport als més vulnerable­s amb l’accés obligatori a solucions extrajudic­ials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain