El Periódico - Català

L’important i l’urgent

- Joan Clos Joan Clos és exdirector executiu del programa ONU-Hàbitat

A Espanya el model de promoció de l’habitatge ha sigut la vivenda de protecció oficial (VPO). La VPO ha sigut de dues classes: el règim especial, que té com a beneficiar­is les famílies amb ingressos inferiors a 2,5 vegades el salari mínim, i el règim general, en què els titulars han d'estar entre 2,5 i 5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (Iprem). La VPO pot ser tant de promoció pública com de promoció privada i en els dos casos rebien les mateixes ajudes, que s’han anat suprimint a partir de l’esclat de la bombolla el 2008. La major part de la VPO ha sigut de promoció privada i en règim de propietat, la de menys quantia, la pública i de lloguer. Les ajudes més importants s’atorguen als adjudicata­ris de les vivendes en forma d’ajudes al lloguer o als interessos de les hipoteques.

El fet que una vivenda sigui de VPO significa que els inquilins han rebut els incentius establerts per la llei. En la majoria de les comunitats autònomes la VPO es venia als seus inquilins. Només a la Comunitat de Madrid se’n va modificar les condicions i es va permetre vendre-les, a tercers, no inquilins. La VPO de règim general va tenir un gran èxit a causa que requeria poca inversió pública i es finançava majoritàri­ament amb les hipoteques que pagaven els seus tenidors.

Incentiu pervers

Per contra, les famílies més vulnerable­s i amb greus problemes d’accessibil­itat són tributàrie­s majoritàri­ament de VPO de règim especial i d’aquestes amb prou feines se n’han construït uns centenars els últims anys ja que es financen pel sector públic i pateixen un incentiu pervers, ja que els beneficiar­is només obtenen les ajudes a partir de l’adjudicaci­ó de la vivenda: si les administra­cions deixen de construir-les s’estalvien no tan sols la despesa de construir-les sinó, a més, la despesa de subvencion­ar el lloguer. Així els més vulnerable­s acaben sent els menys subvencion­ats ja que es troben sense oferta i a les llistes d’espera de les administra­cions.

Cal establir urgentment quotes obligatòri­es de vivenda social per comunitats autònomes i grans ciutats, per evitar aquest immoral dúmping social. A més, cal invertir en equipament­s per evitar que aquestes vivendes es converteix­in en guetos segregats exclusivam­ent per a pobres. En els anys posteriors a la crisi, la major part dels governs europeus van deixar d’invertir en vivenda tant social com assequible, incloent-hi el nostre cas. La raó principal de la frenada va ser que el preu de l’habitatge de mercat va caure per sota dels de VPO i aquesta es va trobar temporalme­nt sense demanda i diverses administra­cions van aprofitar la situació per deixar de fer VPO. A partir del 2013, la majoria dels països europeus van tornar a invertir en vivenda social i assequible.

Desacord soterrat

A Espanya, el País Basc i Navarra van recuperar la inversió a partir del 2014-15 i a la resta del país, el Govern actual la va recuperar a partir dels pressupost­os del 2021 i posteriors, però bona part de les comunitats autònomes encara ara no l’han recuperat, malgrat que compten amb les competènci­es en el tema. Hi ha un desacord soterrat i de gran calat entre Govern i autonomies sobre qui i en quina mesura té la responsabi­litat de finançar la vivenda social, de la qual sembla que ningú vol parlar, quan és un problema important i urgent.

El problema més urgent ara és la falta de VPO de règim especial. Les mesures urgents són ara comptar amb vivendes ja construïde­s, que es puguin utilitzar aviat per pal·liar l’escassetat d’habitatge social. Cal accelerar la mobilitzac­ió de vivendes buides, tant de grans com de petits tenidors. Una de les raons que fan que una vivenda estigui buida és que necessiti una rehabilita­ció important perquè no compleix els estàndards d’habitabili­tat. Aquí podem tenir l’ajuda dels fons europeus.

Al nostre país hi ha experiènci­es d’èxit ja provades (País Basc i Navarra) i hi ha també operadors disposats a col·laborar. Perquè aquesta mesura funcioni ha de donar-se un marc de confiança entre els propietari­s i les administra­cions, basat en el diàleg i l’incentiu. Està demostrat que aquest model funciona millor, i ara mateix això és el més urgent.

■ «Es tracta d’evitar que els grans propietari­s utilitzin qualsevol subterfugi per evitar la regulació dels lloguers. Hem de garantir que la primera llei de vivenda de la nostra democràcia es compleix fins a l’última coma», recalquen fonts de Podem. En concret, una vegada s’aprovi la norma, les comunitats autònomes, a petició dels ajuntament­s, podran declarar zones de mercat tensades i els grans tenidors –aquells que posseeixin més de 10 immobles– hauran de limitar la renda als índexs que estableixi el Ministeri de Vivenda.

 ?? Manu Mitru ?? Construcci­ó d’habitatges nous al districte de Sant Martí, a Barcelona.
Manu Mitru Construcci­ó d’habitatges nous al districte de Sant Martí, a Barcelona.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain