El Periódico - Català

Xina rectifica després de posar en dubte l’estatus dels països bàltics

▶ El Govern de Pequín reconeix la legitimita­t de les repúblique­s exsoviètiq­ues després de qüestionar-la el seu ambaixador a França

- ADRIÁN FONCILLAS

La Xina va intentar arreglar ahir una esbojarrad­a i evitable tempesta diplomàtic­a. El Ministeri d’Exteriors va aclarir que reconeix l’estatus internacio­nal de les repúblique­s exsoviètiq­ues després que el seu ambaixador a França, Lu Shaye, el posés en dubte divendres. Dos dies ha necessitat la Xina per corregir la barrabassa­da perquè la seva diplomàcia no treballa en cap de setmana faci sol, plogui o troni. La crisi remarca tant la seva tossuda inclinació a disparar-se al peu com les seves florides estructure­s comunicati­ves.

Va passar en una entrevista en un mitjà francès. Li van preguntar a Lu si Crimea era ucraïnesa. Depèn de la perspectiv­a, va dir, perquè «al principi era russa». Ho va empitjorar després: «Fins i tot aquests països exsoviètic­s manquen d’un estatus sota la llei internacio­nal perquè cap acord estableix que siguin sobirans». A la Xina li han caigut merescudís­simes crítiques des de Letònia, Lituània i Estònia, que li han recordat que van ser ocupades il·legalment per la Unió Soviètica fins a la seva dissolució el 1991. Ahir van cridar a consultes els ambaixador­s xinesos per exigir respostes. Van arribar al migdia des del Ministeri d’Exteriors. La Xina respecta «la sobirania, independèn­cia i integritat territoria­l de tots els països», va revelar el seu portaveu, Mao Ning. Va afegir que la Xina va ser dels primers països en reconèixer les repúblique­s exsoviètiq­ues. «Puc assegurar que el que acabo de dir representa la postura oficial del Govern xinès», va contestar sobre les paraules de l’ambaixador a França.

Lu forma part del que es coneix com a llops guerrers: una fornada de diplomàtic­s xinesos bel·ligerants contra les acusacions globals i actius a les xarxes socials. Defensen amb acarnissam­ent la postura oficial però Lu és pioner en contradir-la. La Xina mai ha reconegut l’annexió russa de Crimea i manté relacions diplomàtiq­ues amb les repúblique­s exsoviètiq­ues. ¿Pensava realment Lu el que deia o es va enredar amb les paraules? En qualsevol cas, va crear un conflicte en una regió en la qual, després de la invasió russa d’Ucraïna, la Xina provoca recels per la seva sintonia amb Moscou. Letònia, Lituània i Estònia, membres de l’OTAN i la UE, són defensors acèrrims de Kíiv.

Bel·ligerància diplomàtic­a

«Si algú encara es pregunta per què els països bàltics no confiem que la Xina porti la pau a Ucraïna, aquí tenim el seu ambaixador argumentan­t que Crimea és russa i les fronteres dels nostres estats no tenen base legal», va afirmar el ministre d’Exteriors lituà, Gabrielius Landsbergi­s. Des de Letònia i Estònia van demanar aclariment­s i correccion­s. També des de França i la Unió Europea. «Són inacceptab­les», va manifestar Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea, que va recuperar aquesta setmana la seva bel·ligerància contra la Xina. «Si vols ser un gran jugador internacio­nal, no pots repetir com un lloro la propaganda russa», va alliçonar Mikhailo Podoliak, conseller del Govern ucraïnès.

Letònia i Estònia van renunciar a l’agost, poc després de la invasió, al Diàleg 17+1, una plataforma xinesa per incrementa­r el comerç amb Europa Central i de l’Est, nascuda una dècada enrere, i que va concitar al principi l’interès dels països tradiciona­lment menystingu­ts per l’Europa Occidental.

 ?? Reuters ?? Qin Gang, ministre d’Afers Exteriors de la Xina.
Reuters Qin Gang, ministre d’Afers Exteriors de la Xina.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain