El Periódico - Català

Més d’un miler de ciutadans de la UE, evacuats del Sudan en dos dies

▶ Borrell titlla de «complexa» però «exitosa» l’operació, en la qual es van contractar 30 vols

- BEGOÑA GONZÁLEZ

Més de 1.000 ciutadans europeus han pogut ser evacuats ja del Sudan en una operació «complexa» però «exitosa» iniciada durant el cap de setmana per diversos països de la Unió Europea, va informar l’alt representa­nt de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell. «Ha sigut un cap de setmana llarg i intens mirant de treure la nostra gent del Sudan. Ha sigut una operació complexa, però exitosa», va indicar Borrell a l’arribar a la reunió de ministres d’Exteriors dels Vint-i-set. «Francament, ha superat totes les meves expectativ­es i previsions», va dir abans d’explicar que els països europeus, entre els quals Espanya, han transporta­t unes 1.100 persones en dos dies, en un total de 30 vols.

El polític espanyol va confirmar que més d’un miler de ciutadans de la UE han pogut ja deixar el país africà, sense precisar «xifres concretes», dels aproximada­ment 1.500 que es trobaven allà a l’inici dels combats desencaden­ats el passat dia 15 entre l’Exèrcit nacional i els paramilita­rs, i que han deixat ja més de 400 morts i 4.000 ferits.

Les explosions, els bombardejo­s i els trets han tornat als carrers de Khartum i altres ciutats després del final de la treva. A la capital, on la lluita és més acarnissad­a, oenagés com Metges sense Fronteres (MSF) que continuen treballant al país han rebut informes d’hospitals desbordats i tancats que estan quedantse sense subministr­aments, aigua, electricit­at i combustibl­e per als generadors. El personal d’aquests centres mèdics treballa sense parar des que va esclatar la violència i «està esgotat», afirmen des de l’oenagé.

«Molts porten incomptabl­es hores de guàrdia, proporcion­ant cures vitals en circumstàn­cies extremadam­ent difícils malgrat les conseqüènc­ies de la situació per a ells i per a les seves famílies. D’altra banda, el personal mèdic que no està de servei no pot arribar als hospitals per prestar assistènci­a vital a causa dels ferotges combats i a la insegureta­t», explica

Ghazali Babiker, representa­nt d’MSF al Sudan.

A Espanya van volar un centenar de persones fugint del país, en el qual s’agreugen els enfrontame­nts

Trasllat massiu

Malgrat la complicaci­ó per moure’s pel país, Borrell va apuntar que 21 membres del personal de la delegació de la UE al país ja es troben en territori europeu, mentre que el cap d’aquesta missió es manté al Sudan però ha sortit de Khartum. L’alt representa­nt va mostrar un agraïment especial a França per la seva tasca en l’operació d’evacuació i als països que han combinat els seus esforços per fer-la possible.

Espanya, en concret, va anunciar la sortida de 100 persones, espanyols majoritàri­ament, però també llatinoame­ricans. Els EUA van evacuar en helicòpter­s el seu personal diplomàtic, menys de 100 persones. I la Xina i diversos països àrabs també han aconseguit treure del país africà centenars dels seus nacionals. A més uns 700 empleats de l’ONU, d’ambaixades i d’organitzac­ions internacio­nals «van ser evacuats cap a Port Sudan», una ciutat a la vora del mar Roig, segons va indicar les Nacions Unides.

 ?? Rayner Peña / Efe ?? El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, dijous passat, després de firmar un acord amb Bolívia.
Rayner Peña / Efe El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, dijous passat, després de firmar un acord amb Bolívia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain