El Periódico - Català

Líders mundials debaten a Bogotà la via cap a comicis lliures a Veneçuela

▶ Petro ha mantingut diferents trobades tant amb Maduro com amb els opositors

- ABEL GILBERT

«Quan Colòmbia i els Estats Units es mantenen units, no hi ha res que no puguem aconseguir», va assegurar Joe Biden diumenge passat, tres dies després d’haver rebut a la Casa Blanca Gustavo Petro. La Conferènci­a Internacio­nal sobre el procés polític a Veneçuela, que s’inicia avui a Bogotà, no sembla deslligada dels objectius que podrien compartir-se a les xarxes socials. Petro li va proposar a Biden dijous passat que s’aixequin de manera progressiv­a les sancions contra Caracas si es verifiquen avenços en les garanties electorals de cara als comicis del 2024. La discussió sobre les maneres de reduir la intensitat d’un conflicte intern d’una dècada serà central en la cita de Bogotà, a què assistiran representa­nts de la regió i la UE, així com dirigents de l’oposició a Nicolás Maduro. El director per a l’Hemisferi Occidental de Biden, Juan González, també estarà present a la capital de Colòmbia. No és una figura decorativa. González va participar en la trobada entre Petro i el seu amfitrió al Saló Oval. La reunió a Bogotà busca crear millors condicions per als comicis de l’any vinent, i per això no deixa indiferent cap protagonis­ta de la trama veneçolana. Fins i tot devaluat Juan Guaidó intentarà fer-hi sentir la seva veu. L’exdiputat i expresiden­t «encarregat» ha deixat de ser un ariet de Washington, però encara representa un sector intransige­nt de l’antimaduri­sme. En les vigílies de la Conferènci­a Internacio­nal, el president veneçolà va optar per un silenci enganyós, compartint un poemari al seu compte de Twitter. Més enllà del seu mutisme en l’espai virtual, Maduro ha parlat cara a cara amb Petro en diverses ocasions.

Trobada amb l’oposició

Acabat d'arribar dels EUA, Petro i el seu ministre d’Exteriors, Álvaro Leyva, es van reunir amb dirigents de l’oposició veneçolana involucrat­s en el diàleg a Mèxic amb els enviats de Maduro. «Volem ajudar a conciliar i precipitar un acord entre veneçolans», va dir després el canceller. Colòmbia, va afegir, vol ser garant d’aquesta entesa que ha fracassat almenys en

Colòmbia vol ser garant d’una entesa que ha fracassat almenys en dues ocasions

dues ocasions. «Tinc el pressentim­ent que s’aconseguir­à. El moment és aquest, no n’hi ha cap altre, i per això ho volem fer de forma accelerada».

Leyva va parlar ni més ni menys que del «retrobamen­t d’una família», la dels veneçolans. Aquests gestos han «de redundar en democràcia i en regles de joc clares per a totes les parts que vulguin participar lliurement en unes eleccions que, naturalmen­t, no podem postergar». El ministre va reiterar públicamen­t la proposta de Petro: cronograma electoral amb garanties, inserció de Veneçuela en el Sistema Interameri­cà de Drets Humans i, en paral·lel, aixecament d’unes sancions que es van agreujar durant l’etapa de Donald Trump en la presidènci­a dels EUA, i a què el Palau de Miraflores li atribueix la totalitat dels patiments.

 ?? Reuters ?? Un evacuat del Sudan és abraçat després de desembarca­r d’un avió espanyol a Torrejón de Ardoz (Madrid).
Reuters Un evacuat del Sudan és abraçat després de desembarca­r d’un avió espanyol a Torrejón de Ardoz (Madrid).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain