El Periódico - Català

L’influent Tucker Carlson se’n va de Fox News

▶ El presentado­r més polèmic del panorama conservado­r als EUA renuncia per sorpresa

- IDOYA NOAIN

Tucker Carlson, el presentado­r més poderós, influent i polèmic del panorama mediàtic conservado­r dels Estats Units, no tornarà a Fox News. En una decisió anunciada ahir per sorpresa en un breu comunicat, la cadena va anunciar que «han decidit seguir camins separats» i que el programa de divendres passat va ser l’últim de Carlson, que queda així sense opció d’explicar la seva sortida en antena a milions d’espectador­s.

L’explosiva notícia arriba sis dies després que Fox acordés pagar 787,5 milions de dòlars a l’empresa de màquines de votació Dominion

per evitar un judici civil per difamació. Aquest procés judicial, en les seves fases preliminar­s, va exposar com Fox News havia propagat repetidame­nt mentides sobre el suposat i inexistent frau electoral en les eleccions presidenci­als del 2020 que va perdre Donald Trump. Carlson va ser un dels que van disseminar aquestes mentides i desinforma­ció, fins i tot quan sabia que eren falses, com van demostrar missatges i altres comunicaci­ons privades revelades en la fase d’instrucció.

El breu comunicat de Fox no ofereix arguments ni raons sobre l’abrupta decisió. Simplement inclou un «agraïment» a Carlson «pel seu servei a la cadena com a presentado­r i, abans, com a col·laborador». Fonts anònimes citades pel Los Angeles Times, no obstant, asseguren que l’acomiadame­nt de Carlson va ser decidit directamen­t pel magnat Rupert Murdoch, fundador de Fox i encara un dels principals executius de la cadena.

Tant aquestes fonts com també una altra d’anònima citada per The Washington Post asseguren que un factor decisiu van ser comentaris crítics que Carlson va fer sobre la gerència de Fox i que es van revelar també en la fase d’instrucció de la demanda de Dominion. Així mateix, ha jugat un paper la demanda que ha interposat una antiga productora de Fox News, Abby Grossberg, que ha assegurat que va ser víctima de bullying i de comentaris antisemite­s en el programa de Carlson. Grossberg també ha denunciat que els advocats de la cadena el van obligar a donar testimoni fals en el procés de Dominion.

Líder absolut d’audiències

Carlson, de 53 anys, ha sigut una de les veus fonamental­s del moviment conservado­r més radical als EUA en els últims anys, i també una de les seves figures més polèmiques. Líder absolut d’audiències de la cadena en horari de prime time, amb una mitjana de 3,32 milions d’espectador­s el 2022 i sense rival a les notícies de cable en el seu horari amb els espectador­s d’entre 25 i 54 anys, ha sigut un dels paladins més grans del trumpisme, fins i tot quan els missatges revelats en el recent procés judicial demostrave­n el seu baix concepte sobre Trump i de la presidènci­a del republicà.

Des del seu programa, que mantenia des del 2016, ha arengat teories conspirado­res, des de sobre l’assalt al Capitoli fins sobre el «gran reemplaçam­ent», i ha airejat polèmiques posicions en tota mena de qüestions polítiques i socials, incloent-hi sobre raça, gènere, la comunitat LGBTQ o els immigrants.

 ?? Brian Cahn / Zuma Press / Contac ?? Tucker Carlson, durant un acte.
Brian Cahn / Zuma Press / Contac Tucker Carlson, durant un acte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain